Väistötiloihin vähän äkkiä!

Peitsarin koulun oppilaiden vanhemmat esittivät virkamiehille tiukkoja, mutta asiallisia kysymyksiä viime torstaina vanhempainillassa. (Kuva: Olga Davydova)

Hyvin toimiva alakoulu on peitsarilaisille ylpeyden aihe. Koulun elämään ilmaantui kuitenkin paha riesa vuosi sitten keväällä, kun oppilailla ja henkilökunnalle alkoi olla outoja oireita. Aiheuttajaksi paljastui sisäilma.

Epäilyksiä oli, että koulun tulipalo heinäkuussa 2013 olisi ongelmien lähde. Kaupungin kiinteistöjohtajan Jarkko Hyttisen mukaan tutkimuksissa ei löydetty yhteyttä palon ja sisäilmaongelmien välillä.
– Voi vain kuvitella, mitä vaikutuksia tulipalolla ja sammutusvesillä oli rakenteisiin vaikkakin remontti tehtiin suunnitelmien mukaan, sanoo puolestaan Peitsarin koulun sisäilmaneuvottelukunnan puheenjohtaja Perttu Liukkonen.

Jutun pääjuoni ei kuitenkaan ole, mistä sisäilmaongelmat johtuvat. Tärkeintä on tietää, miten saada Peitsarin runsaat 150 koululaista sekä henkilökunta turvaan yhä kehnommiksi käyvistä oloista.
Viime syksynä ongelmat ja oireet näet pahenivat selvästi. Kaupungin tilapalvelut on todennut sisäilmatutkimuksen tulosten pohjalta, että rakennuksessa havaitut puutteet vaativat laajamittaisia korjauksia.

Rakennuksessa on tavattu kosteusvaurioiden ja ilmavuotojen aiheuttamia mikrobeja ja kuituja. Välitöntä vaaraa terveydelle ei terveysvalvonnan mukaan kuitenkaan ole. Väistötilat luvattiin marraskuuksi 2018.
Viime torstaina oli tultu siihen pisteeseen, että Peitsarin koulun vanhempain illassa vaadittiin nopeampaa aikataulua väistötiloihin siirtymiselle. Vuosi sitten vielä terveeksi luultu rakennus on nyt sellaisessa kunnossa, että koulun väki haluaa siitä eroon ja vähän äkkiä.
– Tervetuloa Peitsarin sisäilmailtaan, toivottaa rehtori Katariina Vilen 60–70-päiselle yleisölle tasan iltakuudelta.

Vilen jatkaa toivovansa, että illan henki on rakentava ja eteenpäin katsova.
– Toivon myös, että väistötiloista tulee nopea päätös ja syyslukukauden alkaessa pääsemme heti terveisiin tiloihin.

Samaa toivovat kaikki muutkin mukaan lukien paikalle kutsutut kaupungin virkamiehet kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen, kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen, terveystarkastaja Mari Pöyry, terveysvalvonnan johtaja Maria Närhinen ja koululääkäri Maria Kiviö sekä kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Veli Liikanen (vihr.).

Jarkko Hyttinen avasi sanomalla, että rakennukseen on tehty talven mittaan parannuksia, joilla on haluttu parantaa sisäilmaa. Hänen mukaansa on selvää, että koulu on tyhjennettävä kokonaisuudessaan.
– Alustavasti on lupaus ollut, että valmista olisi marraskuussa, mutta pyritään nopeuttamaan, että syyslukukauden alussa koululla olisi väistötilat.

Seija Manninen pahoitteli, että Peitsari, jossa oppilaat, henkilöstö ja vanhemmat ovat tehneet erittäin hyvää työtä, on tällaisessa tilanteessa sisäilmaongelmien takia.
– Etsimme ratkaisua, että saisimme syyslukukauden alkuun terveissä tiloissa. Tilanne on hankala, mutta teemme parhaamme

Maria Kiviö kertoi, että Peitsarin 150 oppilaasta 50 oirehtii ja henkilökunnasta puolet. Ilmenee päänsärkyä, väsymystä ja astmanoireita.
Kahden lapsen äiti kysyi, miksi lapsia ei viedä heti pois huonolaatuisesta rakennuksesta vaan vasta syksyllä. Hyttinen vastasi, että väistötilojen pystyttäminen kilpailutuksineen ja perustamisineen vie kuusi kuukautta.
Perttu Liukkonen pyysi, etteivät päättäjät hajottaisi hyvin toimivaa kouluyhteisöä. Hyttinen lupaa, että koulun toiminnalle paras vaihtoehto otetaan huomioon.

Illan mittaa selviää, että vaihtoehtoja parakkikoulun sijoittamiselle on näennäisesti monta, mutta käytännössä niukasti. Lähemäki on lähellä, mutta niin ahdas, etteivät kaikki Peitsarin oppilaat sinne mahdu.
Mahtumisongelmia on myös Launialassa ja Rämälässä. Ihastjärvi olisi muuten hyvä, mutta matkaa on yli 20 kilometriä. Puheissa vilahtaa myös jääminen oman koulun pihapiirin, mutta se ei taida onnistua, koska ruokala ja urheilusali eivät ole käyttökunnossa

Tilaa olisi myös Karkialammen kasarmialueella, mutta Hyttisen mukaan remonttia olisi tehtävä 0,5 miljoonalla eurolla.
– Ja miten varmaa on niiden tilojen terveellisyys, koska yksi syy varuskunnan lakkauttamiseen olivat sisäilmaongelmat.
Jotta väistötilat ovat käytössä elokuussa, on kiire. Parissa viikossa on saatava esitys aikaan lautakunnalle.

Veli Liikanen sanoi, että hänen johtamansa kaupunkiympäristölautakunta nuijii päätöksiä heti, kun virkamiesesitys tulee.
– Tiedot väistötilojen ratkaisemiseksi alkavat olla koossa.

Perttu Liukkonen oli jälkeen päin tyytyväinen sisäilmaillan antiin.
– Meistä kokous meni hyvin ja meille luvattiin, että väistötiloista saadaan päätös parin viikon sisällä. Ymmärsin että väistötilat tehdään jonkin olemassa olevan koulun yhteyteen moduulikonteista.

Mitä moduulikonttien jälkeen, se ratkeaa vappuun mennessä, kun kaupunki laatii suunnitelman kouluverkosta. Suunnitelmissa on vilahtanut itäinen koulu, johon myös Peitsari kuuluisi.
– Emme halua mitään arkkitehdin luomusta. Meille riittää ihan tavallinen, terva ja toimiva koulu, sanoo Liukkonen, jonka tyttäret ovat Peitsarin koulussa ekalla ja neljännellä luokalla.

1. Ex tilahuoltaja 23/02/2018 17:36

Olen työskennellyt peitsarin koululla . Sisäilmaongelma oli tiedossa jo ennen tulipaloakin. Itse altistuneena sen tunsin jo piakkoin sinne mentyäni. Lääkärikäyntejä yms. Ei paljon piitattu tavan tallaajasta! Elämästä menee nytkin paljon hyvää pois tämän ongelman vuoksi. Olisitte kuunnelleet patemmin.