Puhdas, rauhaisa Mikkeli

Myös Tamara Nyassin kolmevuotias tytär Diana viihtyy Mikkelissä. Päivähoidon ja äidin töiden jälkeen on hyvin aikaa leikkiä ja nauttia kotoilusta. Fien-koira osallistuu myös mielellään leikkihetkiin. (Kuva: Olga Davydova)

Mikkelin on hyvä kaupunki, sillä täällä on niin rauhallista. Pidän kauniista Saimaasta ja hyvin hoidetuista hiihtoladuista, kehuu Mikkeliin viisi vuotta sitten Venäjän Pietarista muuttanut, pysyvän oleskeluluvan Suomesta saanut Tamara Nyassi, 41.

Inkeriläiset juuret omaavan Nyassin syyt Suomeen muuttoon olivat hyvin moninaiset.
– Minulla on suomalaiset sukujuuret, joten muutto tänne tuntui luontevalta. Tiesin, että Suomi tarjoaa perheelleni paremman tulevaisuuden.

Nyassi sanoo ihailevansa erityisesti Mikkelin puhdasta luontoa ja rauhallista liikennettä.
– Pietarissa oli likaista sekä kaduilla että kerrostalon rappukäytävissäkin. On hyvä, että Suomessa on käytössä jätteiden lajittelu, sillä Venäjällä sellaista ei ole. Myös luonto on pidetty täällä puhtaana.
Suomi on hänen mietteissään puhdas ja vauras maa, jossa on hyvä elintaso.
– Köyhyyden ja rikkauden ero näkyy Venäjällä hyvin selkeästi. Venäjän järjestelmässä sosiaalituet ovat todella huonot, oikeastaan olemattomat. Siksi kaduilla näkyy paljon kodittomia ja kerjäläisiä. Suomessa sosiaalijärjestelmä toimii paljon paremmin.

Suomessa on turvallisuus huipussaan.

Neljän lapsen äitinä Tamara Nyassi tietää antaa rutkasti pisteitä myös turvallisuudesta.
– Suomessa sääntöjä on enemmän kuin Venäjällä, mutta ei missään nimessä liikaa. Tietyt rajoitukset tekevät Suomesta turvallisen maan elää. En ole koskaan ajattelut, että Suomessa olisi liikaa sääntöjä.

Ikävää kotiseudulle Pietariin Nyassi ei suuremmin pode, mutta hän sanoo kaipaavansa Venäjältä nopeaa terveydenhuoltoa.
– Oli aluksi vähän järkytys, että miten kauan täällä joutuu odottamaan lääkäriin pääsyä. Venäjällä apua sai nopeasti yhdellä puhelinsoitolla. Lääkäri tuli kotiin tarkastamaan tilanteen ja määräämään sopivat lääkkeet. En kuitenkaan valita, sillä täällä tutkitaan vaivat perusteellisesti.

Pietarissa asuvia ystäviään ja vanhempiaan Nyassi käy tapaamassa niin usein kuin pystyy.
– Matka ei onneksi ole pitkä, ja kotipaikalle pääsee melko nopeasti. Suurin osa suvustani asuu täällä Mikkelissä, mutta vanhempiani käyn tapaamassa Venäjällä useasti vuodessa. Mieheni käy Venäjällä kuukausittain.

Työ ja koulutus ovat Tamara Nyassille tärkeitä. Hän on parhaillaan työharjoittelussa Mikkelin Prismassa.
– Olisi kurjaa, jos ei olisi työtä. Kouluttauduin Venäjällä merkonomiksi, joten kaupan alan työt kiinnostavat erityisesti. Aion kouluttautua Suomessa vielä lisää, sillä täällä on hyvä taso koulutuksissa jo peruskoulusta lähtien.
Kotouttaminen-sivuston tilastotietojen mukaan maahanmuuttajien suurin kieliryhmä Etelä-Savossa vuonna 2016 oli venäjä. Vuonna 2016 Venäjältä muutti Etelä-Savon maakunnan alueelle 97 henkilöä.

Anni Suomela