Kolumni: Alansa parhaat

Onko Mikkelistä mahdollista nousta maailman huipulle? Moni on päässyt ainakin lähelle.
Mikkelistä ponnistaneista ainakin Harri Kirvesniemi, Mikko Kolehmainen, Erkki Liikanen, Olli Rehn, Kari Piippo ja Arja Saijonmaa ovat tai ovat olleet omilla aloillaan maailmanluokan tekijöitä.
Kansainvälinen huippu-ura syntyy lähes aina lahjakkuuden, ahkeruuden ja onnen yhdistyessä. Erityisen rutkasti niitä kaikkia tarvitaan, jos Mikkelin kaltaiselta seudulla päästään tieteen tai liike-elämän huipulle.

Mieleen kannattaa panna professori Mika Sillanpään nimi. Hän on mikkeliläistynyt loimaalainen, joka on noussut viitatuimaksi suomalaiseksi luonnontieteilijäksi maailmassa.
Professorin asemapaikka on säilynyt kymmenkunta vuotta Mikkelin yliopistokeskuksessa, missä hän johtaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratoriota.

Sillanpää ratkoo maailman puhtaan veden saannin ja riittävyyden ongelmaa Hänet tapaa milloin Himalajan rinteiltä, milloin Miamista vesitutkimuksen parista.
Sillanpään saavutus on käsittämättömän kova, kun tiedämme, ettei Mikkelissä ole omaa tiedekorkeakoulua. Aalto-yliopisto ei valtavine voimavaroineen pystynyt tuottamaan yhtäkään tutkijaa, joka yltää maailman viitatuimpien tieteentekijöiden joukkoon.
Tulos kertoo paitsi Sillanpään pätevyydestä, ehkä myös siitä, millä tasolla suomalalainen luonnontieteellinen tutkimus tällä hetkellä on. Siitä ei taida olla paljon maailmalle kerrottavaa.

Toinen osoitus Mikkelin mahdollisuuksista on ruotsalaiseen Mölnlycke-konserniin kuuluva Pursialan tehdas. Mikkeli on maailman markkinajohtaja monissa erittäin vaativissa haavanhoitotuotteissa.
Timo Saahkon johtama Pursialan huipputehdas suoltaa markkinoille vuosittain useita tuotteita, joiden avulla potilaat ympäri maailmaa saavat yhä parempaa hoitoa.
Pursiala on hyvässä iskussa, ja parempaa on tulossa. Wallenbergin suvun omistaman Mölnlycke-konserni laajentaa Pursialaa lähivuosina 60 miljoonalla eurolla.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja