Vesivienti sai vauhtia

Mikkelin vesiteknologia kiinnosti eteläafrikkalaista yritysjohtajaa Piet Prinsloota (vas.) jota opasti Aquazone Oy:n toimitusjohtaja Jyri Koivisto.

Vedestä voi kasvaa Mikkelille vahva elinkeino, jonka markkinat maailmalla ovat loputtomat. Uusi jätevedenpuhdistamo luo pohjan laajalle tutkimukselle ja viennille.

Metsä-Sairilan uuden jätevedenpuhdistamon yhteyteen rakennettavassa koelaitoksessa kehitetään vedenkäsittelyn osaamista, teknologiaa ja palveluita. Mukana ovat vahvasti Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kiitteli maanantaina Metsä-Sairilan mallia, jossa uusin tekniikka sekä oppilaitosten ja yritysten vahva osaaminen yhdistyvät.
– Tämä on erinomainen alku valtakunnallisesti ainutlaatuiselle osaamiskeskukselle, jossa syntyy tuotteita ja palveluita myös vientiin, Leppä sanoi ELY-keskuksen järjestämässä seminaarissa.

Metsä-Sairilassa vesiosaamisen rima on asetettu uudelle tasolle, joka ottaa huomion veden kasvavan merkityksen ilmastonmuutoksen ja väestön kasvun myötä. Valtio tukee Mikkelin kaupunkia 1,1 miljoonan euron potilla, jolla kehitetään vesiteknologiaa vientimarkkinoille.

Vettä ja energiaa säästäville ja ravinteita kierrättäville ratkaisuille on globaalisti kasvava kysyntä maanviljelyssä, teollisuudessa sekä kaupunkien vesihuollossa. Metsä-Sairila auttaa yrityksiä tuotekehityksessä ja kansainvälisessä liiketoiminnassa
– Suomen vesiosaamista on hyvä hyödyntää entistä paremmin. Tässä on tuhansien miljardien markkinat.

Leppä kiitti viimevuotisen valtuustoaloitteen myötä Mikkeliin perustettavaa Sinisen biotalouden kehityskeskusta, joka on tulossa Metsä-Sairilan puhdistamon yhteyteen.
– Se on erittäin hyvin linjassa hallitusohjelman kanssa.

Vesiliikelaitoksen johtaja Reijo Turkki, vakuutti, että Mikkeli saa Suomen moderneimman vedenpuhdistuslaitoksen lisäksi huippuluokan vesiosaamista.
– Normaalin puhdistuksen lisäksi otetaan lukuun lääkejäämät, mikromuovit, ilmastomuutos ja energiatehokkuus.

Myös Metsä-Sairilan puhdistamon ytimen eli kalvosuodatustekniikan toimittavan Aquazone Oy:n toimitusjohtaja Jyri Koivisto korosti osaamisen merkitystä.
– Olemme rakentamassa laitosta, jonka osaaminen on ainutlaatuista. Vientimarkkinoilla on suuri tarve laitoksille, joiden vesi voidaan uusiokäyttää.

Koivisto ilmoitti maanantaina, että nopeasti kasvava espoolainen Aquazone Oy maksaa jatkossa veronsa Mikkeliin. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 3 miljoonaa euroa, Työntekijöitä on viisi.

Eteläafrikkalaisen vihannesjätin ZZ2:n johtaja Piet Prinsloo oli alkuviikosta Mikkelissä etsimässä vastauksia kotimaansa pahaan vesipulaan. Hän vakuuttui osaamisen tasosta.
– Vastaus vesiongelmiimme on ehdottomasti täällä, ja se on kierrätetyn veden teknologia.

Jatko on Prinsloon mukaan kiinni rahoituksesta, jota odotetaan paitsi Etelä-Afrikan hallitukselta myös kansainvälisistä lähteistä.
– Riippuu rahoituksesta, milloin saamme maamme vesiongelmiin ratkaisuja. Kiire niillä on, sillä vesipula pahenee koko ajan.