Ohjaamosta elämälle suuntaa

Ohjaamo Olkkarin toiminnanohjaaja Sari-Anne Ratia ja etsivä nuorisotyöntekijä Sanna Emilia Hynninen pitävät tärkeänä sitä, että nuori saa tarvitsemansa avun nopeasti ja helposti. (Kuva: Olga Davydova)

Mikkelissä matalan kynnyksen tietoa ja neuvontaa nuorille, heidän läheisilleen sekä ammattilaisverkostoille tarjoavan Ohjaamo Olkkarin uusi vuosi on käynnistynyt useiden erilaisten toimintaryhmien vauhdissa.

Ryhmätarjonnassa on muun muassa toimintaa nuorille äideille, lautapeliharrastajille, sateenkaareville eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville nuorille sekä täysi-ikäisille nuorille naisille.
– Nuorten ryhmät ovat tärkeä osa Ohjaamon toimintaa ja ideoita uusista ryhmistä otetaan mielellään vastaan, kertoo Ohjaamo Olkkarin toiminnanohjaaja Sari-Anne Ratia.

Nuorilla on mahdollisuus ryhmien kautta kokeilla myös esimerkiksi pöytäroolipelejä tai tutustua cosplay-harrastukseen. Teatteritaiteeseen liittyviä asioita, kuten maskeerausta, näyttelemistä ja lavastamista pääsee harjoittamaan Mikkelin teatterilla järjestettävässä Arki on draamaa –ryhmässä, joka liittyy Kuhan selviit –hankeeseen.
Essoten Kuhan selviit –hanke on osa valtakunnallista sosiaalisen kuntoutuksen kehittämishanketta, jonka tavoitteena on muun muassa tukea nuorten osallisuutta ja itsenäistymistä.
– Kuhan selviit -hankkeen kohderyhmänä ovat nuoret, joiden peruskoulun päättötodistuksen saaminen on epävarmaa tai se on jäänyt saamatta sekä nuorille, jotka ovat jatkokouluttautumisen kannalta hankalassa tilanteessa, Ratia selvittää.

Ohjaamoita toimii Mikkelin lisäksi noin 40 eri paikkakunnalla. Ohjaamotoiminta on monialaista verkostopalvelua, jossa mukana ovat kunnasta riippuen muun muassa nuorisopalvelut, Kela, oppilaitokset, sosiaali- ja terveyshuolto sekä TE-palvelut.

Mikkelin Ohjaamo Olkkarissa työskentelevä etsivä nuorisotyöntekijä Sanna Emilia Hynninen painottaa, että luottamus tulee hänen työssään aina ensisijaisena.
– Etsivät nuorisotyöntekijät kohtaavat nuoria ryhmien ja tapahtumien lisäksi yksilötapaamisissa, joissa on mahdollisuus jutella kahden kesken luottamuksellisesti. Etsivän nuorisotyöntekijän kanssa voi esimerkiksi pohtia kahvikupin äärellä omia tulevaisuuden suunnitelmiaan, kertoo Hynninen

Ohjaamotoiminta on tarkoitettu 13 – 29-vuotiaille, mutta se tarjoaa tukea ja neuvontaa myös nuorten vanhemmille ja läheisille. Ohjaamo tarjoaa apua muun muassa työnhakuun, opiskeluun, asumiseen ja arkeen.
Viime vuonna Ohjaamo Olkkarista haettiin neuvontaa yhteensä 3915 kertaa. Eniten nuoret hakivat apua seuraaviin: vapaa-aika, hakemukset, koulutus ja opiskelu, ihmissuhteet ja hyvinvointi.

Ohjaamo Olkkarilla on avoimet ovet ohjauksen ja neuvonnan merkeissä tiistaista torstaihin kello 13-16. Lisäksi Ohjaamon puhelinpäivystys vastaa maanantaista perjantaihin kello 9-16. Alakerrassa toimiva nuorisotila Starlight on avoinna tiistaista torstaihin kello 16-20 ja perjantaisin kello 16-22.
Lisätietoa Ohjaamo Olkkarin ryhmistä ja toiminnasta saa täältä

Anni Suomela