Musiikkimestari Muuramesta

Mikkelin kaupunginorkesterin tuote intendentti Jaakko Antila haastaa jokaisen mikkeliläisen käymään vähintään yhdessä kaupunginorkesterin konsertissa. (Kuva: Olga Davydova)

Mikaelin aulassa vastassa on tyytyväinen ja onnellinen mies, Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä hiljattain aloittanut muusikin maisteri Jaakko Antila, 35.

Tuore intendentti haluaa tuoda orkesterin entistä tiiviimmin mukaan kaupunkilaisten arkeen.
– Tavoitteeni on näyttää, ettei klassinen musiikki ole lainkaan jäykkää, vaan se on piristävää viihdettä siinä missä muukin musiikki. Haluan haastaa jokaisen mikkeliläisen käymään ainakin yhdessä konsertissa, ja vasta sen jälkeen päättämään, että mitä mieltä on klassisesta musiikista.

Markkinointihenkinen Antila lupaa, että myös kaupunginorkesterin yhteistyökuvioita tullaan syventämään.
– Yhteistyö paikallisten yritysten, seurojen ja järjestöjen kanssa on erittäin tärkeää, joten laitan rutkasti panoksia yhteistyöverkostoihin sekä kaupungin että koko maakunnan sisällä.

Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli on tullut Antilalle jo varsin tutuksi. Hän sijaisti kaupunginorkesterin nuotistonhoitaja-tuottajan tehtävissä syyskauden ajan.
– Puitteet ovat aivan loistavat, kuten myös talon väki. Olen viihtynyt täällä oikein hyvin, Antila hehkuttaa.

Kahdentoista soittajan kaupunginorkesteria Antila kehuu erinomaiseksi.
– Kaikki orkesterin jäsenet ovat erittäin lahjakkaita taiteilijoita. Tämä on todella tiivis ja yhteisöllinen porukka ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen.
Muuramessa perheensä kanssa asustavalta Antilalta sataa kehuja myös mikkeliläisille.
– Täällä suhtaudutaan kaikenlaiseen musiikkiin avoimesti, joka on todella upeaa. Odotan innolla, että pääsen tutustumaan myös muuhun Mikkelin kulttuuritarjontaan. Muuttoa Mikkeliin olemme suunnitelleet yhdessä perheen kanssa, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon.

Musiikki on kulkenut Antilan elämässä mukana pikkupojasta saakka.
– Koko perheemme on todella musikaalinen. Viulun sain käsiini ollessani viisivuotias, joka innosti syventymään harrastuksen pariin entisestään. Erityisesti kevyt musiikki on lähellä sydäntäni. Musiikki on työni ja elämäntapani.

Uutta virkaansa Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä Antila kuvailee unelmien täyttymykseksi.
– Juuri tätä minä olen aina halunnut. Olen jo lukioikäisestä saakka tiennyt, että ammattini tulee olemaan musiikin parissa, eikä muuta vaihtoehtoa oikeastaan ollutkaan.

Musiikin lisäksi Antilan sydäntä on lähellä myös urheilu. Jalustalle hän nostaa lentopallon.
– Olen pelannut viisi vuotta liigassa, ja harrastan lentopalloa edelleen, mutta melko vähälle se on jäänyt viime aikoina. Minun täytyi tehdä päätös musiikin ja lentopallon välillä, sillä aika ei riitä kaikkeen. Urheilu on joka tapauksessa tärkeä asia elämässäni.

Jaakko Antilan edeltäjä, Nikke Isomöttönen, siirtyi viime vuoden kesäkuussa Jyväskylän Sinfonian vastaavaksi tuottajaksi.
– Hain viime keväänä Jyväskylän Sinfonian tuottajaksi, mutta samalla täällä aukesi paikka, johon minua suositeltiin Jyväskylästä. Tässä sitä nyt ollaan, mies hymyilee tyytyväisenä.

Jaakko Antila, 35
– Asuu Muuramessa, alun perin kotoisin Virroilta.
– Ylioppilas ja musiikin maisteri
– Perheeseen kuuluvat vaimo sekä kolme- ja viisivuotiaat lapset.
– Harrastaa lentopalloa, musiikkia ja urheilua.
– Mielipuuha on luonnossa liikkuminen
– Motto: ”Onnellisuus ei ole päämäärä, vaan elämäntapa.”
– Onnelliseksi hänet tekee perhe ja elämän pienet asiat
– Onnettomaksi hänet tekee ympäristön tila

Anni Suomela