Kolumni: Rakennusaallon jälkeen

Mitähän 300 miljoonalla eurolla saisi aikaan? Mikkelissä tuo tiedetään hyvin. Historiallinen rakennusaalto jättää kaupunkiin lähtemättömät jälkeensä.
Samoihin aikoihin ovat valmistumassa keskussairaala, monitoimiareena, jätevedenpuhdistamo, Viitostie sekä keskusarkisto. Niiden arvo on yhteensä 300 miljoonaa euroa, ylikin.

Kun urakat muutaman vuoden kuluttua valmistuvat, on erittäin tärkeää, etteivät pyörät pysähdy. Puhutaan kehittämisalustoista. Se tarkoittaa sitä, ettei sairaala ole pelkkä sairaala, vaan ympäristö, jossa tutkimus ja yritystoiminta voivat hyvin. Syntyy bisnestä ja työpaikkoja.
Saimaa Stadiumiksi ristitty monitoimihalli sulkee suojiinsa myös ammattikorkeakoulun laboratorion, joka tuottaa tietoa ihmisten hyvinvoinnista. Taas tulee Mikkeliin työtä ja yrityksiä.
Kalevankankaalle jo valmistunut keskusarkisto on osa Memory Campusta, jonka odotetaan työllistävän satoja mikkeliläisiä. Alku on hyvä, sillä kansainvälinen suuryritys Fujitsu palkkaa parhaillaan väkeä Mikkelin tutkimuskeskukseensa.

Lupaavista ajatuksista kaikista lupaavin taittaa olla vedenpuhdistuslaitoksen tiimoilta syntyvä tutkimus ja yritystoiminta. Puhutaan Sinisestä biotaloudesta, joka sai alkunsa harvinaisella tavalla.
Sinisen biotalouden perusta valettiin fiksulla valtuustoaloitteella, jolla oli allekirjoittajia yli puoluerajojen: Tapani Korhonen, Marianne Huoponen, Arto Seppälä, Markku Turkia, Petri Pekonen, Ari Kuikka, Jaana Vartiainen, Hannu Tullinen, Marita Hokkanen, Kalle Nieminen, Raine Lehkonen, Markku Aholainen, Paavo Barck, Petri Tikkanen ja Heikki Pyrhönen.
Eipä ole varsinaisesti haittaa siitäkään, että maa- ja metsätalousministerinä on maakunnan oma mies Jari Leppä (kesk.). Valtion rahaa osaamiskeskukselle järjestyi 1,1 miljoonaa euroa.

Valtion ja kuntien rahoilla on Mikkelissä pantu nyt monta kohtaa kuntoon. Toivottavasti yksityiset sijoittajat seuraavat pian perässä.
Milloin saamme lukea uutisen, että Mikkeliin perustetaan kunnon turistirysä?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja