Kolumni: Holvin tarina jatkuu

Ravintola Holvin tarina jatkuu, kun Roope Rask ja Pia Montonen avaavat lauantaina teatteritaloon ravintolansa uudistunein ajatuksin.
Rask ja Montonen ovat ravintolan huippuammattilaisia, joille voi povata menestystä. Holvin pitkät perinteet antavat hyvän pohjan uudelle, rennommalle tyylille.

Osa Holvin tarinaa oli Ilkka Arvolan Bistro Vilee, joka lopetti toimintansa joulukuussa.
Arvola saapui Mikkeliin Helsingistä runsaat kymmenen vuotta sitten Kekkolan kartannon keittiön päälliköksi. Bistro Vileen hän avasi vainonsa Vilma Arvolan kanssa ensin Porrassalmenkadulle ja sitten 2015 Holviin.
Arvola teki komean työn mikkeliläisessä ravintolaelämässä. Hänen tavaramerkkejään olivat laadukkaat paikalliset raaka-aineet ja kunnianhimoinen käsityö.
Vileen ruoka oli alusta asti erinomaista. Arvola teki keittiössään jälkeä, jota kiitettiin lähellä ja kaukana:
”Ilkka Arvola kokkaa lähiruokabistro Vileessä Mikkelissä ruokia, joita voisi yhtä hyvin saada eteensä Pariisin parhaissa neobistroissa”, kirjoitti Kauppalehden ruokatoimittaja toukokuussa 2015.
Viime vuonna Arvola pokkasi valtakunnallisen Lähiruokateko-palkinnon osin omistamastaan Otava Food Factory -ruokatehtaasta.

Nyt Arvolan liiketoimet Mikkelissä ovat hiljentyneet. Kiinni ovat ravintolat ja Otavan ruokatehdas.
Mihin liiketoimet kariutuivat, sitä voimme vain arvailla. Oliko laajeneminen liian riuskaa? Jäikö markkinointi liian vähiin?
Ilkka Arvolaa voimme joka tapauksessa kiittää mikkeliläisen keittiön uudistamisesta. Lähiruoka on nyt kaupungin vahvuus, mikä on pitkälti Arvolan työn ansiota.

Mikkeli on saavuttanut aseman lähiruokakaupunkina. Siitä asemasta on pidettävä kiinni, vaikka tekijät vaihtuvat.
Mikkeliläistä huippua edustavat Roope Raskin Holvin lisäksi Teemu Kaijasen lounasravintola Vaiha sekä Tertin kartanon keittiö.
Kulttuuritalo Tempon ravintola Lumo on saanut hyvän startin. Kunnianhimoa on ravintola Vinonkin keittiössä. Kiinnostavaa on seurata myös Greenerin, Pruuvin, Anttolan Hovin ja Kenkäveron kehitystä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja