07.12.

T&T Food tähyää isoille markkinoille

Yrittäjä Tiina Laamanen esitteli T&T Foodin leipomossa valmistuneita tuoreita lämpimäisiä.

Juvan Risulahdessa sijaitseva leipomo-kanala T&T Food Oy suunnittelee kananmunatuotannon vähentämistä, jonka vastapainoksi leipomotoimintaa tultaisiin kasvattamaan.

Yrittäjä Tiina Laamanen perustelee harkinnassa olevan kananmunatuotannon vähentämisen kasvavilla tuotantokuluilla ja mittavilla investoinneilla.
– Meillä on ollut samat laitteet kanalassa jo liki kymmenen vuotta, joten pian olisi aika hankkia uudet. Tässä kohtaa tulee kysymys kustannuksista, sillä uudet laitteet maksaisivat satojatuhansia.
Päätöstä kanalan kokonaan lopettamisesta ei ole kuitenkaan tehty.
– Mitään ei ole lyöty lukkoon. Katsotaan tässä talven mittaan, mitä tuleman pitää.

Tiina Laamanen pyörittää T&T Foodia yhdessä Teppo Erosen kanssa. Heillä molemmilla on omat maatilat, joissa aikoinaan harjoitettiin maitotuotantoa.
– 2000-luvun alkupuolella meillä oli edessä todella isoja investointeja, joten päätimme vaihtaa tuotantosuuntaa ja perustaa yhteisen yrityksen. Vuonna 2004 perustettiin T&T Lintutalo Ay kasvattamaan teuraskalkkunoita.

Kalkkunoiden teurastus loppui Juvalla vuonna 2007, joten tuotantosuunnan vaihdos oli jälleen edessä.
– Osa tiloista remontoitiin kananmunatuotantoon. Päätimme silloin, että emme halua käyttää kaikkia tiloja vain kanoille. Leipomo perustettiin vuonna 2009 ylimääräisiin tiloihin.

Tällä hetkellä 1200 neliöisessä kanalassa asustaa noin 17 tuhatta kanaa. Kymmenen prosenttia kananmunista jalostetaan yrityksen omassa leipomossa ja loput menevät Satamunan kautta eteläsavolaisiin kauppoihin.
– Vaikka päättäisimme lopettaa kananmunatuotannon kokonaan, ei asiakkailla ole hätää, sillä kyllä tällä alueella kanoja riittää.

Tiina Laamanen kertoo leipomobisneksen sujuvan hyvin. T&T Food valmistaa sokerikakkupohjia, karjalanpiirakoita ja nyt uutuutena myös kääretottuja. Tänä vuonna kokeilussa on myös joulutorttuja.
– Kun aloitimme, Suomessa ei ollut ketään, joka valmistaisi sokerikakkupohjia ilman lisäaineita tässä mittaluokassa. Markkinat ovat siis hyvät ja tavoitteessa on päästä kotimaanmarkkinoiden lisäksi myös ulkomaille.
Yrittäjä paljastaa, että muutakin tuotekehitystä on tuloillaan.
– Ideoita ja päätöksiäkin leipomotuotteiden suhteen on, mutta en paljasta enempää, hän hymyilee.

T&T Food on vuokrannut hiljattain Juvalta vanhan meijerin tiloista kylmiön, joka on helpottanut toimituksia huomattavasti.
– Melkoista mäkeä on rekoilla tänne saakka ajella ja etenkin talvi on haastava. Tämä on hyvä paikka työskennellä, mutta toimitusten suhteen paikkana vaikea. Uusi kylmiö hyvien kulkureittien varrella helpottaa kuljetuksia todella paljon.
T&T Foodin asiakkaita ovat muun muassa Kotileipomo Siiskonen ja Sinuhe.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.