Pienuus on Mikkelin vahvuus

-Tähän maailman kylmin Florida, pieni Chinatown, takareunaan uusi Pirttiniemen kylpylä ja väliin tiivistä, modernia kaupunkia, visioi Jussi Simpura Mikkelin satamassa vähintään puoliksi tosissaan.

Jussi Simpura on varma, että maailmassa on Mikkelin mentävä aukko. Pitkän linjan tilastomies ja strategi toivoo, että synnyinkaupunki löytää paikkansa muuttuvassa maailmassa.
– Mikkelin tulisi joustavasti ja avoimesti katsella, mihin maailma on menossa, Simpura sanoo.

Tulevaisuuden hahmottaminen ei ole erityisen helppoa tässäkään maailmanajassa. Joka puolella seutukunnat ja myös valtiot yrittävät etsiä, miten menestyä muutoksen keskellä.
Jussi Simpura, 68, ollut poissa Mikkelin arjesta pian 50 vuotta, joskin side kotiseutuun on aina ollut voimissaan. Nykyisin hän asuu vaimonsa kanssa kahta kotia, joista toinen on Espoossa ja toinen Mikkelin Nuijamiehessä.

Simpurat viettävät Mikkelissä pari, kolme kuukautta vuodesta. Ei ole epäilystäkään, etteikö Simpura edelleen ole aito mikkeliläinen. Hän erottaa kertomansa mukaan kahdeksasta sanasta, onko uusi tuttavuus Mikkelistä vai jostain muulta.
– Isä tuli ennen talvisotaa 1939 Sortavalasta töihin Mikkeliin. Siitä asti on perheen koti ollut täällä.

Suuren osan työurastaan Simpura on ratkonut strategioita ja tulevaisuutta. Hän on työskennellyt tutkimusprofessorina ja strategia-asiantuntijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa alkoholitutkijana ja tilastojohtajana elinolotilastoinnissa.
Nyt eläköitynyt yhteiskuntatieteilijä pohtii pyynnöstä hiukan synnyinseudun näkymiä. Mikkelin seudun osa ei ennusteiden valossa näytä hääviltä. Parhaimmillaankin luvassa on tasaista, ei nousevaa menoa.’

Simpuran mielestä Mikkelin suuntautumista ei tarvitse arpoa. Se on etelä.
– Mikkeli on parempi olla etu-Suomen takamaa kuin taka-Suomen etumaa. Katse on suunnattava tiukasti etelään, mistä tulevat valo ja rahat.

Kuopio, Oulu ja muutamat muut keskukset ovat Simpuran mukaan pärjänneet verraten hyvin aluepolitiikan turvin. Jatkossa julkisia investoinneista ei ole pelastusta.
– Mikkeli on omillaan, joten on otettava omat vahvuudet tarkasti käyttöön. Kyllä Mikkelin kokoiselle tekijälle on kartalla paikkansa. Se pitää vain etsiä ja löytää.
Myös alkutuotannon ja teollisuuden vetoapu on vähenevä, joten toiveet kohdistuvat palveluihin.
– Palveluja tuotetaan omaan ja matkailijoitten tarpeeseen sekä etätuotantona maantieteestä riippumatta kenelle tahansa.

Suurta kasvua ei Mikkelille ole Simpuran mukaan luvassa, mutta seudun nykyinen asema voidaan turvata. Mikkelin vahvuus ei hänen silmissään olekaan suuruus vaan pienuus. Rauhallinen, kaunis, puhdas ja viihtyisä kaupunki, jossa kaikki on kävelymatkan päässä.
– Ikääntyvä väki voisi haluta tänne, missä ei tarvitse autoa. Kaikki palvelut ovat lähellä, Missä muualla pääsee kävellen keskussairaalaan?

Tutkija tiivistäisi keskustaa, joka tarvitsee hänen mukaansa lisää asukkaita ja elämää. Kevyen liikenteen väylät hän panisi mahdollisimman hyvään kuntoon
Simpura panisi mielihyvin Satamalahden rakentamisen vauhtiin niin pian kuin mahdollista. Sataman, torin ja keskussairaalan kevyen liikenteen yhteydet hän suunnittelisi ensiluokkaisiksi.
– Yksi asuntomessualue menköön metsässä, mutta seuraavat messut pitää tuoda keskustan lähelle Satamalahteen.

Simpura sanoo, että on korkea aika rakentaa Mikkelin keskustaa ihmisiä ja elämää eikä esimerkiksi autoja varten.
– Kaupunkikulttuuri kukkikoon. Kauppakeskus Stella on loistava esimerkiksi siitä, miten kaupunkia on rakennettu kaupunkilaisille

Mikkeliläisten pitää katsoa myös maailmalle, vaikkapa Kiinan suuntaan.
– Tutkisin mahdollisuuksia yhteistyöhön kiinalaisten kanssa. Kouvolaan on lyhyt matka, ja sieltä on säännöllinen junayhteys Kiinaan.