”Musiikki sai minut taistelemaan”

Syksyllä Eläkeliiton karaokemestaruuden napannut Jukka Korpela julkaisi viime viikolla Liian kauan liian vähän aikaa-siglensä.

Kyllä karjalainen savolaisten kanssa hyvin tulee toimeen, nauraa Mikkeliin kolme vuotta sitten muuttanut karaokemestari, muusikko Jukka Korpela.

Syksyllä Eläkeliiton karaokemestaruuden napanneella Korpelalla on syytä hymyyn, sillä nyt on ulkona myös hänen ensimmäinen singlensä – Liian kauan liian vähän aikaa. Singlen on tuottanut Jussi Liski.
– Kappale on alun perin Esko Rahkosen levyttämä tango. Kappaleessa on todella koskettavat sanat, joten vaikka ei niin tangosta välittäisikään, kannattaa kuunnella ihan vain sanoituksien vuoksi.

Musiikki on kulkenut Jukka Korpelan elämässä ja sydämessä mukana pikkupojasta saakka. Karaoke on hänelle verrattain uusi harrastus.
– Isäni soitti harmonikkaa ja oli musiikkimiehiä. Karaokea aloin laulamaan vasta kaksi vuotta sitten, mutta muuten musiikin parissa on tullut puuhasteltua todella paljon ja pitkään.

Ensimmäisen bändinsä Korpela perusti vuonna 1974 kotipaikallaan Miehikkälässä. Tätä nykyä hän soittaa Amorosa -nimisessä triossa laulavana rumpalina.
– Keikkaa pukkaa paljon. Kiireistä on muusikon arki, vaan kyllähän sitä mielellään tekee kun tykkää.

Menevästä ja nauravaisesta muusikosta ei heti päältäpäin arvaa, että tie musiikin parissa on ollut joskus vähällä katketa.
– Vuoden 2012 marraskuussa halvaannuin kaulasta alaspäin hoitovirheen seurauksena. Minulle sanottiin, että enää koskaan kävele. Laulaminen oli mahdotonta, sillä keuhkot eivät toimineet täysillä, puhuttamakaan rumpujen soittamisesta. Silloin meni elämä kertaheitolla palasiksi.

Sitkeä mies ei kuitenkaan luovuttanut.
– En antanut periksi tuumaakaan. Kruunupuistossa kuntoutettiin, ja pikkuhiljaa opin taas kävelemään. Laulaminen oli opeteltava uudestaan ja rumpujen soittoa harjoiteltiin Mikkelin kansalaisopistolla. Sellaisessa tilanteessa on vain kaksi vaihtoehtoa. Voi luovuttaa tai sitten voi päättää selvitä. Minä päätin selvitä.
Mikä sai niin sitkeästi taistelemaan kuntosi puolesta?
– Musiikki minut sai taistelemaan, sillä en ollut valmis luopumaan siitä mistään hinnasta.

Korpelan kotona lauletaan karaokea päivittäin.
– Siellä harjoitellaan yhdessä vaimoni kanssa. Välillä käydään sitten ravintoloissa laulamassa. Mikkelissä on todella hyvä tarjonta karaokepaikoista.

Karaoke on Jukka Korpelalle rakas harrastus, mutta vielä rakkaampi on yhtye ja päivätansseilla esiintyminen.
– Musiikki on vienyt sydämeni ja aioin soittaa ja laulaa niin kauan kuin kunto kestää.
Ensi keväänä Jukka Korpela julkaisee ensimmäinen pitkäsoittonsa.
– Sitten on luvassa vähän vauhdikkaampaa musiikkia.
Korpelalla on Eläkeliiton karaokemestaruuden lisäksi plakkarissaan myös toinen tuore voitto: Saimaa & Puula – karaokekilpailun kuninkuus.
Jukka Korpelan Liian kauan liian vähän aikaa-singlen löytää muun muassa Mikkelin Musiikista.

Anni Suomela