07.12.

Muistisairas on yksi meistä

Muistiliiton Vuoden vapaaehtoiseksi valitun Marketta Evolan arkea piristävät kahdeksan kuukauden ikäiset chihuahuat, Bobi ja Vivi.

Mikkeliläisestä Marketta Evolasta, 70, huokuu iloinen asenne elämään ja ihmisläheisyys heti ensikättelyssä.
Muistiliiton Vuoden vapaaehtoiseksi valitun Evolan tärkeä työ muistisairaiden ja heidän omaistensa parissa on jatkunut jo yli 20 vuotta.
– Muistisairaat ja heidän läheisensä ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Vapaaehtoistyöllä tuon iloa muiden elämään, mutta samalla myös omaan elämääni.

Marketta Evola kertoo, että ihmisten auttaminen on ollut hänelle sydämen asia pikkutytöstä saakka.
– Halusin jo pienenä auttaa erityisesti ikäihmisiä. Olin jo tuolloin kova tarjoamaan apua muun muussa viljapellolla ja leipomisessa.

Halu auttaa näkyi myös Evolan työssä terveydenhoitoalalla. Hän ohjasi muun muassa ikäihmisille ja muistisairaille suunnattuja ryhmiä Moision psykiatrisessa sairaalassa.
– Huomasin, että osasin ottaa hyvin kontaktia muistisairaisiin, joka on yleisesti hyvin haastavaa.

Mikkelin seudun Muistissa puheenjohtajana toimiva Evola on ollut monessa mukana. Hän on perustanut ja ohjannut useita vertaistukiryhmiä, toiminut lomaohjaajana ja aloittanut muistihoitajakoulutukset Mikkelissä.
– Paljon on koettu ja paljon on vielä edessä. Myös työhöni liittyvien ikävien ja raskaiden asioiden käsitteleminen on helpompaa kokemuksen kartuttua.
Muistisairaiden tukeminen on Evolalle elämäntyö.
– Haluan olla mukana, auttaa ja tukea loppuun saakka. Olen esimerkiksi pitänyt puheita ryhmäläisteni hautajaisissa. Kunnioitan suuresti sitä, että saan olla mukana saattamassa ystäviäni heidän viimeiselle matkalleen.

Vaikka Marketta Evolan vapaaehtoistyö pitää sisällään paljon menetystä ja surua, mahtuu matkaan sylikaupalla myös iloa ja onnistumisia.
– Mikään ei ole hienompaa kuin se, että saan omalla työlläni ja tuellani antaa toiselle uskoa elämään, ilahduttaa heidän arkeaan ja nähdä hymyileviä ihmisiä ryhmissäni. Se on tämän työn palkinto, joka antaa minulle voimaa omaan arkeeni.

Vuosien saatossa Evola on kohdannut painavan sairauden silmästä silmään, oppinut ymmärtämään sairauden kanssa kamppailevia ja heidän omaisiaan sekä nähnyt tuen ja läheisyyden tärkeyden.
– Ole ihminen ihmiselle. Jos sinulla on muistisairas läheinen, muista, että muistisairaus on sairaus. Tue, ole lähellä ja kuuntele. Muistisairas on ihminen ja yksi meistä, joten anna hänelle mahdollisuus valita itse. Tehkää yhdessä asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä. Ymmärrä, että kukaan ei ole muistisairas omasta tahdostaan.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.