Lääkäripula väistyy helmikuussa

Ylilääkäri Hans Gärdström ja ylihoitaja Heidi Häkkinen lupaavat, että mikkeliläiset pääsevät hoitoon entistä sujuvammin.

Perusterveydenhuollon lääkäritilanne paranee ensi vuoden alkupuolella Mikkelissä alkuvuodesta. Vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdströmin mukaan uusien lääkäreiden palkkaaminen Essoteen (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä) on onnistunut aiempaa paremmin .

Syksyn lääkäritilannetta Gärdström kuvaa haastavaksi muun muassa aiempien eläköitymisten ja perhevapaiden vuoksi. Koko Essoten alueella vajetta on ollut kymmenkunnan lääkärin verran, mikä on liki neljännes koko lääkärikunnasta.
Tilanne paranee selvästi helmikuussa, kun uudet lääkärit astuvat palvelukseen.
– Olemme saaneet hyvää väkeä palkattua, joten jatkossa tilanne paranee. Mikkelillä on alan ammattilaisten parissa postiviinen maine, koska moni asia meillä toimii hyvin.
Valituksia Essoteen tulee jopa kahdeksaan tuntiin venyneistä jonotusajoista Mikkelin päivystyksessä, mitä Gärdström pahoittelee.
– Tosi harmillista, että odotusajat joskus venyvät. Syynä voivat olla onnettomuudet tai jotkin muut akuutit tapaukset, jolloin ei-kiireelliset potilaat valitettavasti joutuvat odottamaan.

Keskimääräisissä jonotusajoissa Essoten päivystys on kuitenkin maan kolmen nopeimman joukossa. Ongelmana ovat ruuhkahuiput, jotka johtuvat rakennusaikaista ahtaudesta.
Vastaanottotiloja on nyt liian vähän, mutta tilanne paranee viimeistään 2019 rakennustöiden valmistuessa. Jos haluaa välttää jonotusta, kannattaa seurata Essoten nettisivulla olevaa ruuhkamittaria.

Lääkärin ja hoitajan vastaanotoille pääsee Essoten alueella vuodenvaihteen jälkeen myös virka-ajan ulkopuolella. Vastaanottoaikoja laajennetaan Mikkelissä, Juvalla, Mäntyharjussa ja Kangasniemellä. Jatkossa aikoja annetaan kello 18:aan maanantaista torstaihin. Nykyisin vastaanotot päättyvät kello 16.
– Haluamme palvella paremmin myös niitä asiakkaita, jotka eivät pääsee helposti vastaanotolle päiväsaikaan. Mahdollisesti laajennamme vastaanottoaikoja vielä lisää, kun saamme ensin kokemusta.