Kolumni: Menestyvä Mikkeli

Mikkelin seutu on muun Suomen tavoin selättämässä vuosikymmenen kestäneen taantuman. Tiedot yrityksistä kertovat, että koheneva suunta on monella alalla selvä.
Mikkeli on selvinnyt sitkeästä taantumasta ilman suuria menetyksiä sen enempää julkisella puolella kuin yrityksissäkään. Toki kymmenen vuoden alavire on purrut seudulla taloudelliseen toimeliaisuuteen ja työllisyyteen.

Kohti kohenevaa aikaa lähdetään Mikkelissä kohtuullisesta asemasta. Moni asia on mennyt hyvin.
Kaupunkikeskustan uudistaminen onnistui erinomaisesti. Se antaa hyvän pohjan kehittää ja rakentaa Mikkelin ydintä edelleen. Tarvetta ja kysyntää on uusille asunnoille ja palveluille.
Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen sulautuminen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluksi oli viisas ratkaisu. Mikkeliläiset olivat ajoissa liikkeellä ja pelasivat korttinsa oikein.
Sulautumisen hyötynä Mikkeli saa monitoimihallin, joka lisää kaupunkiseudun elinvoimaa selvästi.
Jukurit on SM-liigassa vuosien odotuksen jälkeen. Kyyti on välillä kylmää, mutta Jukurit kestää.
Viitostie on viime vuosina saanut enemmän rahoitusta kuin nelostie. Yhteydet Mikkelistä etelään alkavat olla kunnossa. Pian on vuorossa pohjoinen.

Suuri potku Mikkelin ja maakunnan kehitykseen on saatu rakenneratkaisuista. Mikkelin seudun kuntaliitokset on saatu onnellisesti valmiiksi.
Vihdoin on päästy myös entistä parempaan yhteyteen Etelä-Savon itäisen ja läntisen osan kesken. Sillä on valtava merkitys maakunnan kehitykselle.
Yhteistyön näkyvin hedelmä on se, että maakunnan kummassakin keskussairaalassa säilyy päivystys ja leikkaukset.
Mikkelissä on hyvä muistaa riittävästi myös maakunnan muiden kuntien edut. Etelä-Savo tarvitsee myös Pieksämäkeä.

Kaikki saavutukset ovat vaatineet kovaa ponnistelua. Helpolla ei ole tullut sairaalauudistus, viitostie tai Jukureitten liiganousu
Helppoa ei ole edessäkään. Mikkelissä kasvanut tukija Jussi Simpura sanoo toisaalla tässä lehdessä, että joustava ja avoin Mikkeli löytää paikkansa muuttuvassa maailmassa. Siihen tarvitsemme kovaa työtä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja