Etelä-Savo oli keskiössä

Professori Jari Valkonen tarkasteli juhlapuheessaan myös elintarvike omavaraisuuden tärkeää merkitystä.

Mikkelin kaupungin itsenäisyysjuhlassa puhunut professori Jari Valkonen muistutti Etelä-Savon keskeisestä asemasta Suomen itsenäistymisen alkuvaiheiden näyttämöllä.
– Täällä on saanut alkunsa 1 800-luvun alussa suunnitelma itsenäisestä Suomesta ja on myös hahmoteltu sanalliseen asuunsa Suomen itsenäisyysjulistus eli kansan tahto liittyä itsenäisenä valtiona muiden valtioiden joukkoon.

Itsenäistymisen sinetöinti yli sata vuotta myöhemmin sai Valkosen mielestä pontta näistä kotiseutumme maisemista, kun senaatin opetusministeri Emil Nestor Setälä luonnosteli itsenäisyysjulistuksen tekstiä Kallioniemen huvilassaan.

Täällä Mikkelissä Suomen itsenäistymiseen johtaneet ja itsenäisyyden puolustamiseen liittyvät ovat edelleen nähtävissä: Päämaja- ja Jalkaväkimuseo ja Mannerheimiin liittyvät asiat. Tuoreimpana asiana, ettemme unohtaisi itsenäisyyden merkitystä ja siitä maksettua hintaa, on tekeillä oleva Sodan ja Rauhan Keskus, Muisti.

Professori Valkosen arvioissa sodan uhka ei poistu, niin kauan kuin on ihmisiä, jotka tahtovat hallita ja määrätä.
– Onneksi Suomella on edelleen yleinen asevelvollisuus ja mittava reservi. Maavoimien esikunta täällä Mikkelissä on paljon vartijana.

Antero Heikkinen