Essoten kaksikko kärkeen

Santeri Seppälä ja Katja Saukkonen ovat terveysalan huippuvaikuttajia Suomessa. (Kuva: Juho Nevalainen)

Essoten työpari Santeri Seppälä ja Katja Saukkonen on valittu terveysalan ykkösvaikuttajiksi Suomessa. Valinnan teki Mediuutiset-lehti, joka julkisti terveysalan sadan vaikuttajan listansa tiistaina.

Ylilääkäri Santeri Seppälä, 30, ja muutosagentti Katja Saukkonen, 46, jalkauttivat Etelä-Savossa käytäntöön idean sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiosta päivystyksessä.
Suunnitelman ideana oli keskittää Mikkelin keskussairaalan yhteispäivystyksen yhteyteen seitsemän kunnan sosiaali- ja kriisipäivystykset sekä lastensuojelun päivystykset. Lisäksi samoihin tiloihin sijoittuisi myös mielenterveys- ja päihdepäivystys.

Päivystyksen potilastapausten lähempi tarkastelu sai Seppälän tekemään tärkeän havainnon.
– Sosiaalihuollon tai mielenterveystyön asiantuntija olisi voinut auttaa monia potilaita lääkäriä paremmin, Seppälä toteaa.
Monitoimijuutta ryhdyttiin hivuttamaan päivystyksen arkeen vaiheittain. Ensin samoissa tiloissa alkoi viikonloppuisin työskennellä psykiatrinen sairaanhoitaja. Pian hän sai työparikseen sosiaalipäivystäjän.

Essoten monitoimijapäivystys aloitti toimintansa täydellä vauhdilla tämän vuoden alussa. Kaikki ammattiryhmät työskentelevät päivystyksessä nyt 24/7.
– Ajatusmaailmamme perustuu siihen, että ihmisen hätä – oli kyse sitten henkisistä tai sosiaalihuollon asioista tai perhetilanteesta – pyritään ratkaisemaan päivystyksessä, Santeri Seppälä sanoo.

Mallin avulla pystytään tarjoamaan apua matalalla kynnyksellä ja siten ehkäisemään raskaampien palvelujen tarvetta niin sosiaali- kuin terveydenhuollon puolella. Siksi vaikuttavuuden tarkastelua kannattaa tulevaisuudessa tehdä koko järjestelmän laajuisesti.
Toimintamalli ei ole vielä valmis. Seuraavaksi päivystykseen halutaan tuoda päihdehuollon erityisosaamista.