30.11.

Mikkelin martat ajan hermoilla

Mikkelin Marttaklubin sihteeri Iida Kuronen, puheenjohtaja Heli Järvelä ja sadas jäsen Kaarina Setälä suunnittelivat Mikkelin Marttaklubin ensi vuotta maanantaina kahvila Nandassa.

Mikkelin Marttaklubin jäsenillä on syytä juhlaan.
Kymmenvuotista taivaltaan juhlivalla Marttaklubilla oli Suomen juhlavuoden kunniaksi tavoitteena saada sata jäsentä mukaan toimintaan.

Nyt tavoite on täytetty ja Mikkelin Marttaklubin sadas jäsen, Kaarina Setälä lämpimästi vastaanotettu mukaan iloiseen joukkoon.
–Tämä on juuri minua varten. Käsityöt ja yhteisöllisyys ovat olleet aina lähellä sydäntäni, Setälä iloitsee.

Setälän ensimmäisessä martta-illassa askarreltiin tämän joulun hittikoriste, tonttuovi.
–Marttaillassa oli kodikas tunnelma ja juttua riitti.

Vaikka perinteet ovat Mikkelin Marttaklubilla keskeinen teema, toiminta on nuorekasta.
–Vaikka vaalimme myös perinteitä, katseet on suunnattava aina tulevaisuuteen. Toimintamme perustuu jäsenten ideoihin, joita hallituksessa kuuntelemme tarkalla korvalla, kertoo Mikkelin Marttaklubin puheenjohtaja Heli Järvelä.

Toiminta on pidetty nuorekkaana.

Monen mielikuva martoista yhdistyy harmaapäisiin naisiin, jotka tarjoilevat kahvia talkooväelle tai haikailevat menneitä aikoja neulepuikot viuhuen.
–Neulotaan kyllä, mutta tehdään paljon muutakin. Tunnelma on rentoa ja nuorekasta, sanoo sihteeri Iida Kuronen.

Hän kertoo, että toiminnassa on mukana enenevissä määrin myös nuoria naisia.
–Jäsenissämme on kaikenikäisiä marttoja, ja meillä on myös muutama miesjäsen. Jokainen jäsen voi itse valita oman toimintansa ja osallistumisensa tason elämäntilanteensa ja käytettävissä olevan ajan puitteissa.

Mikkelin Marttaklubin toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla ja silloin tällöin kerättävillä osallistumismaksuilla.
–Talkootöihin osallistumme harvakseltaan. Tavoitteenamme on tuottaa hyvää mieltä sekä itsellemme että muille, Järvelä kertoo.

Marttaklubin Keskeisiä teemoja toiminnassa ovat arjen taidot, kuten ruoka, hyvinvointi ja kädentaidot.
–Teemme myös paljon yhteisiä retkiä lähiseudun kohteisiin.

Mikkelissä toimii useita eri alueellisia marttayhdistyksiä. Mikkelin Marttaklubin toimintaan pääsee mukaan asuinalueesta riippumatta.

Varsinaista toimitilaa yhdistyksellä ei ole. Kokoontumiset järjestetään ohjelman mukaan joko vuokratiloissa tai ulkosalla.

Kaarina Setälän Marttaklubiin liittymiseen jälkeen toimintaan on tullut vielä kahdeksan uutta jäsentä. Mukaan mahtuu vielä enemmänkin.
–Marttoihin liittyäkseen ei tarvitse osata neuloa, eikä sitä tarvitse edes opetella. Kaikki halukkaat ikää, sukupuolta tai taustaa katsomatta ovat tervetulleita mukaan toimintaan, Järvelä rohkaisee.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.