Mikkelin Ampujat spurtissa

Mari Asikainen ja Mikkelin Ampujien tuleva puheenjohtaja Jenni Rytkönen harjoittelivat ilma-aseilla ammuntaa Mikkelin Ampuma Areenalla Karkialammella. Tiloihin kaavaillaan parhaillaan uusia digitaalisia taululaitteistoja, jotka mahdollistaisivat SM-tason kilpailuiden järjestämisen Mikkelissä.

Mikkelin Karkialammella, Savon Prikaatin Kuntotalon alakerrassa harjoittelee talvisin paikkakunnan vanhin yhä toiminnassa oleva urheiluseura, Mikkelin Ampujat.

Ampuma Areenan tiloissa on 40-paikkainen ilma-aserata, jossa voi ampua ilmapistoolilla ja ilmakiväärillä. Samoissa tiloissa voidaan ampua myös kymmenpaikkaisella ruutiaseradalla.

Mikkelin Ampujat ei kalpene muille paikkakunnan urheiluseuroille myöskään jäsenmäärässään, sillä seuran 125-vuotisen taipaleen aikana jäsenten määrä on kasvanut paristakymmenestä jäsenestä yli kuuteensataan.

Jäsenten ikäskaala on alle kouluikäisistä lähes 90-vuotiaisiin asti.

Seuran puheenjohtajana tammikuussa aloittava Jenni Rytkönen uskoo seuran kehittyvän ja kasvavan lähitulevaisuudessa entisestään.
–Tavoite on, että saamme seuraan enemmän nuoria. Myös kilpailutasolla kehitystä on luvassa mahdollisten uusien laitehankintojen myötä.

Rytkösen tavoitteissa ja toiveena on, että ensi keväänä Mikkelissä voidaan järjestää SM-tason ampumakisoja.
–Meillä on suunnitteilla uudet digitaaliset taululaitteistot, jotka mahdollistavat myös isojen kisojen järjestämisen, hän linjaa.

Kehittyminen vaatii tuhansia toistoja.

Vuosia Mikkelin Ampujien hallituksessa toiminut Rytkönen kertoo, että lajina ammunta kehittää etenkin kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.
–Jos jossakin lajissa kärsivällisyyttä ja hermoja tarvitaan, niin tässä. Täytyy hallita mieli ja keho yhtäaikaisesti. Kehittyminen vaatii tuhansia toistoja, mutta juuri haastavuus tässä lajissa minua eniten viehättääkin.

Rytkösen mukaan ammunnassa kisataan paljolti itseään vastaan.
–Vain itseään voi syyttää, jos ei onnistu. Ammunta on myös hyvää vastapainoa työlle ja muulle elämälle, koska suorituksen aikana on vain pakko keskittyä tähtäykseen.

Rytkönen painottaa, että vaikka itse suorituksessa varsinainen liikunta jää vähälle, on monipuolinen urheilu ja hyvä kunto tärkeää, jos lajissa mielii menestyä myös kilpailumielessä.
–Lenkillä on käytävä ja kuntoa pidettävä yllä, jotta tässä lajissa pärjää. Itse harrastan ammunnan ja juoksemisen lisäksi myös uintia, hiihtoa ja kahvakuulaa.

Lajiin on hurahtanut myös juvalainen Mari Asikainen, joka aloitti harrastuksen syksyllä 2016.
–Ajattelin, että ammunta voisi olla minulle sopiva harrastus, sillä olen aina ollut siitä kiinnostunut. Myönnettävä on, että olen ihan koukussa lajiin.

Nyt Asikaisen tavoitteissa siintää myös unelma kilpailemisesta.
–Kehitystä on tullut. Haluan löytää lisää aikaa harrastamiselle ja jatkaa sitä. Katsotaan, josko tässä vielä kehittyisi kilpatasolle asti.

Omaa asetta Asikaisella ei vielä ole sillä Mikkelin Ampujissa harrastuksen voi aloittaa seuran aseilla ja välineillä.
–Seuran aseilla voi harrastaa kolme vuotta, joka on todella kätevää ja madaltaa kynnystä harrastuksen aloittamiselle.

Kesäisin Mikkelin Ampujat ampuvat ruutiaseilla puolustusvoimien alueella olevalla Kyrönpellon ampumaradalla.

Anni Suomela