Uutteruus periytyi isältä tyttärelle

Mikkeliläisyntyinen Maija Oksa vihtyy uudessa työssään Mikkelipuiston ravintolatoimenjohtajana.

Intohimoinen palo yrittäjyyteen ja ravintola-alaan virtaa vahvana mikkeliläissyntyisen Maija Oksan veressä.
-Olen lapsuudestani asti ollut mukana perheyrityksessämme ja työskennellyt useissa ravintoloissa. Otin ensimmäisen askeleeni työelämään Lähemäellä sijainneessa perheyrityksessämme Pub Naapurissa. Tuolloin olin vielä ala-ikäinen, mutta täynnä intoa ja virtaa.

Maija Oksa, 32, on saanut oppinsa ja innostuksensa edesmenneeltä isältään, Pertti Oksalta, joka teki merkittävää työtä mikkeliläisen olutravintolakulttuurin kehittäjänä, ravintoloisijana ja kunnallispoliitikkona.
-Isäni nukkui pois vuonna 2015. Se oli kova paikka minulle ja koko perheelle. Tuolloin minä päätin, että aion tehdä vain sellaista työtä ja elää sellaista elämää, josta oikeasti nautin ja josta isäni voisi olla ylpeä. Olen valmis tekemään unelmieni ja mieluisan uran eteen todella paljon töitä.

Tätä nykyä hän asuu Helsingissä miesystävänsä kanssa. Helsinkiin hän muutti vuonna 2006 töiden perässä.
-Aloitin Helsingissä työskentelyn perheemme omistamassa Panimoravintola Bruuverissa, jossa tein hommia vuoteen 2012 saakka. Minun piti vain mennä käymään Helsingissä, mutta sille tielle jäin.

Ajokilometrejä kotikonnuille Mikkeliin kertyy kuitenkin runsaasti, sillä Maija Oksa työskentelee ravintolatoimenjohtajana Mikkelipuistossa, Ravintola Greenerissä.
– Työ on pääosin konttorihommaa, joka on mahdollista tehdä osittain etätyönä. Konseptia suunnitellessani päätin, että Greenerin henkilökunnan täytyy olla niin hyvää, ettei minun ei tarvitse olla aina paikalla. Osaava ja luotettava henkilökunta onnekseni löytyi.
Hän kertoo ajelevansa Mikkeliin viikoittain.
-Mikäs siinä ajellessa. Eihän Helsingin ja Mikkelin väli ole matka eikä mikään. Yövyn mielelläni keinoemoni, Armi Salo-Oksan luona, hän nauraa.

Kotikonnun rauhalliset tienoot eivät houkuttele Maija Oksaa palamaan takaisin Mikkeliin.
-En muuta takaisin. Olen asunut Helsingissä yli kymmenen vuotta, ja siitä on tullut minun kotini. Onhan Mikkeli mukava ja rakas paikka, mutta Helsinki tuntuu kotoisammalta, koska siellä olen viettänyt tärkeimmät vuodet elämästäni.

Paloa yrittäjyyteen Oksalta löytyy runsain mitoin, mutta poliitikon uralle hän pudistaa päätään.
-Siinä on minun ja isäni ero. Pakko sanoa, että ei ole käynyt mielessäkään ryhtyä poliitikoksi. Ehkä se ei vaan ole minun juttuni. Tietysti koskaan ei pidä sanoa, että en koskaan.
Uuteen työhönsä Ravintola Greenerin ravintolatoimenjohtajana hän suhtautuu intohimolla.
-Jos minä johonkin rupean, niin se viedään sitten maalin täysillä.

Ravintola Greeneri on avoinna ympäri vuoden, jonka lisäksi myös puistoalueella tullaan järjestämään erilaista ohjelmaa tulevana talvena.
Maija Oksa kertoo, että luvassa on ainakin lapsille ja perheille suunnattua tekemistä.
-Mahdollisesti luistelurataa, hiihtolatu tai muuta talvista tekemistä. Järjestämme Ravintola Greenerissä syksyn ja talven mittaan useita erilaisia teemapäiviä ja –tapahtumia.

Oksan mukaan kolme kuukautta sitten avatussa Greenerissä on riittänyt hyvin asiakasvirtaa.
-Mikkelissä on paljon lounaspaikkoja, mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi. Etenkin kesäkuukaudet olivat todella vilkkaat ja edelleenkin asiakkaita riittää hyvin.
Hän kertoo, että Greenerin ruokalistalle on valittu vain niin sanottuja listahittejä.
-Sellaista ruokaa, jota ihmiset mielellään syövät. Jatkossa tulemme lisäämään listoillemme tuhdimpia annoksia, jotka varmasti pitävät nälän poissa.

Anni Suomela