26.10.

Romumetallista designia

Mikkeliin hiljattain muuttaneen taitelija Alexander Palmen valaisimissa ja koruissa yhdistyvät lahjakas muotoilu ja materiaalien taidokas hyödyntäminen.

Kesällä Anttolan rauhaan Pietarsaaresta muuttanut taiteilija ja muotoilija Alexander Palme työstää designtöitään omassa verstaassaan järvenrantatontilla.
-Tykkään Mikkelin rauhallisuudesta ja nautiskelen Saimaan maisemista. Oma verstas on minulle tärkeä, jotta voin keskittyä rauhassa uusiin teoksiin, ideointiin ja suunnitteluun.

Alexander Palmen töissä yhdistyvät lahjakas muotoilu, taide ja käytännöllisyys. Hän pitää parhaillaan näyttelyä GalleriArissa, jossa esillä on muun muassa kynttelikköjä, valaisimia ja koruja. Etenkin puun ja metallin monikäyttöisyys korostuu vahvana näyttelyssä.
– Työskentelen laajalla skaalalla, kuvataiteesta muotoiluun. Käytän töissäni paljon teollisia valmistusmenetelmiä perinteisen lisäksi.

Myös Palmen osaamisalue on laaja ja se yltää aina valokuvauksesta 3D – osaamiseen. Hän on opiskellut taidetta ja muotoilua Lahden Muotoiluinstituutin lisäksi myös Italiassa, josta valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2004.
Hän kertoo, että innostus muotoiluun ja taiteilijan ammattiin syntyi jo lapsena.
-Tein jo lapsena paljon asioita itse. Luominen ja omin käsin tekeminen on aina kiinnostanut minua. On todella palkitsevaa, että voi pärjätä oman luovan työnsä tuloksilla. Tekemisellä, josta todella itse nauttii.

Inspiraation herättelemiseksi Palme tutkii muun muassa romuttamoja, puutavaraliikkeitä, kiviveistämöjä ja rautakauppoja. Myös monet hänen luomistaan teoksista saavat alkunsa romumetallista.
-Kun tulin Mikkeliin, suuntaisin heti ensimmäiseksi romuttamolle. Romuttamoiden kaaos on kiinnostavaa, sillä silloin näkee miten jokin asia sopii yhteen toisen kanssa. Oikeastaan inspiraation voi saada mistä vain. Tutkin ja tarkkailen jatkuvasti ympäristöä, materiaaleja ja esineitä.

Taiteilijana Palme kuvailee olevansa idearikas. Hän nauttii eritoten suunnittelun haasteista ja ongelmien ratkaisemista. Häntä kiehtoo myös kaaos, monimutkaisuus ja kaiken yhdistävä harmonia.
-Tuoteiden suunnittelu ei ole koskaan yksinkertaista. Täytyy miettiä, että miten eri materiaalit kiinnitetään toisiinsa ja kuinka arkikäyttöön tarkoitetut työni toimivat oikeasti käytössä. Jokaisen mutterin ja liitoksen toimivuus ja paikka on tarkkaan harkittua. Juuri ongelmaratkaisu tekee työstäni todella mielenkiintoista.

Alexander Palmen Muodonmuutoksia ja harmonian ilmentymiä -näyttely on esillä GalleriArissa tämän kuun loppuun.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.