Museo etsii majaa Mikkelistä

Mikkelin taidemuseon taival Graniittitalossa päättyy helmikuussa. Uusista tiloista ei ole vielä tietoakaan.

Mikkelin taidemuseo etsii kiivaasti väistötilaa kaupunkikeskustasta. Aikaa ja sopivia tiloja on vähän varsinkin, jos tilojen on oltava kaupungin omistuksessa.

Väistötilaa tarvitaan kevättalvella, koska taidemuseon nykyisessä kiinteistössä Graniittitalossa on paha sisäilmaongelma. Graniittitalon remontti on suunnitteluvaiheessa.
Taidemuseon uudistaminen on ollut pomppuista. Vielä alkuvuodesta kaupunki oli aikeissa rakentaa museolle uudet tilat siilokortteliin, mutta valtuusto sitten veti noin 6 miljoonan euron suunnitelmalle ruksi ylle alkukesästä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Armi Salo-Oksa olisi halukas ottamaan askeleen taaksepäin,
– Keskustelisin uudelleen viljasiilotontin ratkaisusta. Koska koko tontin investointi on valumassa alkutilanteeseen, ja tilanne nykyisen taidemuseon rakennuksessa on muuttunut sisäilmaongelmien vuoksi akuutiksi. Toiveenamme on, että palaisimme uudelleen investoreiden ja valtuuston kanssa kysymykseen.

Vihreitten Veli Liikanen kiirehtii ratkaisua, jolla museolle saadaan toimivat, terveet ja esteettömät tilat.
– Kannatimme uuden museon rakentamista siilotontille, ja pidämme Graniittitalon remontointia siihen verrattuna riskaabelina ja hankalana. Mutta päätös remontista tai muusta pysyvästä tilaratkaisusta on tehtävä mahdollisimman pian, jotta vetkuttelu ei vaaranna museon toimintaa.

Keskustan Pekka Pöyry pitää parhaana väistötilana Päämajataloa, johon jatkossa mahdollisesti sijoittautuvat Sodan- ja rauhankeskus Muisti sekä Jalkaväkimuseo.
– Tämän suuntaisella keskittämisellä mahdollistettaisiin Mikkeliin monipuolinen historiallinen kokonaisuus.

Päämajataloa pohtivat myös kristillisdemokraattien Liisa Ahonen ja perussuomalaisten Raimo Heinänen.
SDP:n Satu Taavitsainen ei ota kantaa yksityiskohtiin, mutta sanoo, että tavoitteena on saada taidemuseolle tarkoituksenmukaiset ja veronmaksajille edulliset väistötilat kaupungin omista tiloista.
– Näyttelyt ja myymälä pitää olla ydinkeskustassa, koska tämä palvelee matkailijoita ja asukkaita. Varastotilat pitää olla keskustan ulkopuolella ja myös toimistotilat voivat olla muualla.

Taavitsainen toivoo jatkossa pitkäjänteistä museosuunnittelua, jossa kokonaisuus saadaan palvelemaan paremmin myös matkailun tarpeita.
– Mikkelissä on museotoiminta liian hajallaan. Strategiatyö on käynnistymässä ja tulee määrittelemään myös taidemuseon tulevaisuuden. Ryhmämme kannattaa taidemuseon toiminnan jatkumista ja kehittämistä Mikkelissä.

Samoilla linjoilla Taavitsaisen kanssa on Raimo Heinänen, jonka mukaan taidemuseon on lisättävä kiinnostavuutta ja yhteistyötä yksityisten gallerioitten kanssa.
– Museotoimi on arvioitava kokonaisuutena, ja taidemuseo on yksi osa museotoimintaa.

1. Tapio Honka maa 21/10/2017 11:51

Olet Juha oikeassa. Summa on suuri, mutta eipä paljon taida olla kelpo vaihtoehtojakaan

2. Juha 20/10/2017 19:22

Tapsa,

Paperilehdessänne, jota aina antaumuksella luen kerroit, että vuokra nyt on 17.500 eur/kk ja Anttilan entisissä tiloissa 21.000. Ero ei ole suuri, mutta on syytä huomioida, että nykyinen vuokra on laskennallinen. Raha ei poistu kaupungin kassasta, vaikka se tietysti rasittaa museon ja sivistystoimen tuloslaskelmaa.
    Todellisuudessa ulkopuolisten tilojen vuokraaminen aiheuttaa kaupungin kassaan noin 250.000 euron lisäkulun/vuosi. T Juha

3. Epe 20/10/2017 08:47

Tehkää vaan päämajatalolle jalkarätin hajuinen sotahistorian hehkutuspaikka. Mutta taidemuseo ei kuulu siihen yhtälöön mitenkään. Taidemuseolle uusi rakennus siilotontille!