Mikkelissä elokuvaboomi

Mika Luukkonen vastaanotti Ritziin katsojia ”Yösyötön” päivänäytökseen viime torstaina.

Mikkeliläisiä virtasi viime torstaina Mikonkadulta elokuvateatteri Ritzin kello 13:n päivänäytökseen. Toimitusjohtaja Mika Luukkonen seurasi näkyä mielihyvän vallassa,
– Todella hyvältä näyttää, kun keskellä arkipäivää tulee näin paljon asiakkaita näytökseen.

Alkamassa on ”Yösyöttö”, joka on ollut pannassa johtavan elokuvateatteriketjun Finnkinon teattereissa. Mikkelin teatterit Ritz ja Kinolinna ovat Luukkosen omistuksessa.
– Meillä on käynyt katsojia Jyväskylästäkin, missä on vain Finnkinon teatteri.
Luukkonen on ollut elokuvabineksessä oikeastaan aina. Isovanhemmat pitivät Kino-Juhaa Nurmijärvellä jo 1950-luvulta talossa, jossa perhe myös asui.
– Makuuhuoneen kautta mentiin konehuoneeseen, muistelee Luukkonen, joka pääsi pyörittämään elokuvaesityksiä 12-vuotiaana.
Mika Luukkosen isä Paavo Luukkonen osti mikkeliläisen Kinolinnan 1980, ja muu perhe seurasi Savoon myöhemmin perässä.
– Itse tulin Mikkeliin armeijaan kolmisen kymmentä vuotta sitten, ja siitä siirryin elokuvien pariin.

Luukkonen sanoo, että uravalinta oli helppo, kun kaksi edellistä polvea olivat viitoittaneet tietä.
-En ole koskaan ollut varsinainen elokuvafriikki. mutta koen tärkeäksi, että voin tuottaa asiakkaille elämyksiä.

Luukkosen yritys on nyt yksi Etelä-Savon parhaiten menestyviä yrityksiä. Viime vuonna 1,2 miljoonan liikevaihdolla syntyi 183 000 euron nettotulos
Luukkonen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen yrityksensä menestykseen, joka ei suinkaan ole tullut helpolla. Perhe on tehnyt pitkäjänteistä työtä vuosikymmeniä.
– Periaate on, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Investointeja on tehty vasta silloin, kun niihin on oikeasti ollut varaa.

Näillä opeilla ovat Luukkoset päässeet yli vaikeista ajoista, joita elokuvateattereille ovat ajallaan tuoneet uudet keksinnöt televisiosta videoihin. Digitaalisuus sen sijaan on ollut alalle suuri siunaus.
– Jokaisesta elokuvasta on nyt saatavilla rajattomasti kopiota. Esitettävien elokuvien ja näytösten määrä on tuplaantunut filmikelojen ajoista.

Mikkelissä on nyt neljä valkokangasta kahdessa teatterissa. Se on Luukkosen mukaan sopiva määrä kysyntään nähden. Myös salien tekniikka ja mukavuus on pidetty ajan tasalla.
Viime vuonna uudistuksen kokivat Kinolinnan kolme salia. Ensi vuonna on vuorossa Ritzin remontti, jossa sali saa modernin tekniikan ja lisää mukavuutta. Jalkatilakin kasvaa 20 sentillä.
– 1930-luvulta periytyvä ulkoinen ilme ja tunnelma säilyvät, Luukkonen lupaa.