Kolumni:
Rohkeutta mikkeliläiset

"Toivottavasti päättäjät nopeasti löytävät rohkeuden ja viisauden, jolla taidemuseolle saadaan hyvät tilat."

Mikkeli on mukava kaupunki, jossa on hyvä asua ja lomailla. Kasvu on kuitenkin kiikunkaakun, ja elinvoima on pikemmin hiipuva kuin selvästi kasvava.
Mitä mikkeliläiset olemme tehneet asialle? Paljonkin, mutta emme sittenkään riittävästi.

Helsingin Sanomat (15.10.) kertoi Pohjois-Englannissa sijaitseva Hullin kaupungista, jonka britit äänestivät runsas 10 vuotta sitten koko kuningaskunnan ”paskimmaksi kaupungiksi”.
Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Taantuvasta teollisuuskaupungista on kehittynyt kukoistava keskus.
Nuhjuinen kaupunkikeskusta on pantu hienoon kuntoon. Liike-elämä on elpynyt samoin kuin hullilaisten itsetunto.
Hullista ei ole löytynyt öljyä eikä kultaa. Salaisuus on kulttuurielämässä, jonka kaupunkilaiset ovat rohkeasti nostaneet isoon arvoon. Museot, teatterit, konsertit ja ravintolat ovat ihan uudessa iskussa.
Hullilaisten motto on, että kulttuuri tekee kaupungista mukavan paikan asua. Se houkuttelee osaajia ja sijoittajia.

Mikkeli ei ole mikään Hull hyvässä eikä pahassa. Pohjoisenglantilaisten suunnanmuutoksesta voisimme ehkä kuitenkin oppia jotakin.
Maailmalla on toki paljon muitakin hienoja esimerkkejä siitä, miten kulttuuri tekee hyvää sielulle ja lompsalle.
Voisimmeko mekin vielä hiukan rohkeammin luottaa siihen, että ihminen ei elä pelkästään leivästä? Samalla voisimme luottaa siihen, että kulttuuriin sijoitettu euro tulee monin kerroin takaisin.
Valtavasti kasvava matkailu tuo yhä uusia kävijöitä seuduille, jotka voivat tarjota elämyksiä. Meillä on toki etunamme ainutlaatuinen luonto, mutta muutakin tarvitaan.

Mitä rikkaampi on paikallinen kulttuuritarjonta, sitä paremmin viihtyvät asukkaat ja vierailijat. Siksi on hankala ymmärtää myllytystä, johon Mikkelin taidemuseo on joutunut.
Odotellessa voi jokainen kaupunkilainen tukea kulttuuria helposti ja hauskasti. Paras apu on, kun käymme hiukan enemmän konsertissa, teatterissa, taidegallerioissa, elokuvissa, valokuvakeskuksessa ja ravintolassa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Natalia Narits 20/10/2017 14:33

Mikkelin kehitystä vauhdittaisi myös parempi saavutettavuus – oikorata- ja lentoyhteydet.