Kolumni: Kallistuvan kaarteen salaisuus

”Liki 20 miljoonaa euroa maksava monitoimiareena uhkaa jäädä torsoksi.”(Kuva: Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy)

Mikkeliläisillä on ollut naurussa ja vähän itkussakin pidättämistä, kun he ovat seuranneet Saimaa Stadiumin kaarrekeskustelua viime päivinä.
Torin kulmalla keskiviikkona naureskeltiin, että kaupungin johtavat päättäjät olivat näköjään ainoita, jotka eivät tienneet kaarteiden puuttumisesta. Kaikki muut kaupunkilaiset sen kyllä tiesivät.

Kertauksen vuoksi: Mikkelin Kaupunkilehti toi julki kaarteiden puuttumisen runsas vuosi sitten. Mikkelin Kilpa-Veikkojen puheenjohtaja Juha Putkonen sanoi lehden haastattelussa, että liki 20 miljoonaa euroa maksava monitoimiareena uhkaa jäädä torsoksi.
– Jos kallistettuja kaarteita ei tule, Mikkelissä ei voi järjestää yleisurheilukisoja, joissa juoksumatkat olisivat yli 60 metriä. (Mikkelin Kaupunkilehti 29.9 2016)
Putkonen ihmetteli sitäkin, miksi Stadiumia valmisteltiin salamyhkäisesti. Hänen mukaansa suunnittelusta puuttui avoin keskustelu.
Palasimme asiaan puolen vuoden päästä. Stadiumin toimitusjohtaja Timo Welsby totesi Kaupunkilehden haastattelussa, ettei 1,5 miljoonaa euroa maksaviin kallistettaviin kaarteisiin edelleenkään ollut rahaa. (2.2. 2017)

Tällä viikolla Yle Mikkeli nosti Petri Virosen jutuissa Stadiumin juoksuradan uudelleen esiin. Viesti oli edelleen sama eli se, ettei kallistuksia tule.
Kunnollisten juoksuratojen puute tuliterässä urheiluhallissa ei ole varsinaisesti naurun asia. Herkästi nousee esiin kysymys, kuinka tässä näin pääsi käymään.
Mikkelin kaupungin päättäjät ovatkin nyt sitten Ylen mukaan kovasti yllättyneitä.
Tieto ei näköjään ole kulkenut johtaville luottamusmiehille huolimatta siitä, että Stadiumin hallituksessa istuvat sekä kaupunginjohtaja Timo Halonen että tekninen johtaja Jouni Riihelä.

Melkeinpä kaikki muut ovat jo todistaneet syyttömyyttään, mutta yksi mies pysyy vaiti. Jyrki Koivikko (kok.) ei ole puhunut mitään, vaikka hän oli Mamkin hallituksen puheenjohtajana saattamassa Stadiumin suunitelmaa maaliin.

Koivikko tietäisi senkin, oliko valmistelu salamyhkäistä, ja jos oli, niin miksi oli.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja