Aholaisen tuolileikki jatkuu

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen kävi puhujapöntöstä kertomassa, että hän aikoo kritiikistä huolimatta istua valtuustosalissa Sdp:n ryhmässä. Hänen edeltäjänsä ovat istuneet kaupunginjohtajan rinnalla perustelemassa kaupunginhallituksen esityksiä.

Maanantain Mikkelin valtuuston kiinnostavin keskustelu käytiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd.) istumapaikasta. Talousjohtaja Heikki Siira puolestaan toi valtuutetuille hyviä talousuutisia.

Virkakuntaa ja osaa valtuutettuja on kummastuttanut, että kesäkuussa kaupunginhallituksen puheenjohtajana aloittanut Aholainen on valinnut istumapaikkansa valtuutettujen joukosta eikä edessä korokkeella johtavien virkamiesten ja valtuuston puheenjohtajan rinnalla.
Edelliset kaupunginhallituksen puheenjohtajat Seija Kuikka (kesk.) ja Arto Seppälä (sd.) ovat istuneet korokkeella, jossa he ovat olleet perustelemassa kaupunginjohtajan rinnalla hallituksessa valtuustolle tekemiä esityksiä.

Aholaisen istumapaikan otti maanantaina puheeksi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Juhani Oksman (kok.).
– Kaupunginhallituksen puheenjohtajan pitää istua tuolla edessä vastaamassa ensimmäisenä tehdyistä päätöksissä. Toivon, että tämä aloitteeni kirjataan. Markku, meidän kulttuurimme mukaan paikkasi on tuolla, Oksman painotti.

Ahokas asteli paikaltaan valtuustosalin puhujapönttöön kertomaan, ettei hän aio istua korokkeella.
– Istun SDP:n ryhmässä, eikä sen pitäisi olla yllätys 45 vuoden jäsenyyden jälkeen. Olen itsekin valtuutettu.
Aholainen vetosi, että hänen menettelynsä on hallintosäännön mukainen.
– Kuntien valtuustoissa ei ole hallitus-oppositio-asetelmaa.

Sen Aholainen jätti kertomatta, miksi hän istuu puolueensa rivissä toisessa penkissä heti ryhmäjohtaja Satu Taavitsaisen vieressä. Kahdeksanneksi eniten ääniä saaneen demarina hänen paikkansa olisi Mikkelin valtuuston tapojen mukaan kahdeksannessa tuolissa.

Valtuusto kuuli hyviä uutisia kaupungintaloudesta talousjohtaja Heikki Siiralta. Myyntitulot ylittivät hänen mukaansa budjetoidun noin 2 miljoonalla eurolla, mikä johtui suurelta osin Etelä-Savon Työterveys Oy:n myynnistä. Myös ESTT Oy:n kaupungille maksama 0,8 miljoonan euron osinko ylitti reilusti budjetoidun.

Verotuloennuste on kesän mittaan selvästi kohentunut. Kuntaliiton viime viikolla tulleet laskelmat lupaavat tämän vuoden verotuloksi 201 miljoonaa euroa, mikä on kaupungin budjetin mukainen. Seuraaville kahdelle vuosille kuntaliitto ennustaa verojen ripeää kasvua.
Menopuolen takaiskuja toi Essoten miljoonan euron nettomääräinen ylitys ja Otavan opiston valtionosuuden supistuminen.
– Näyttää hyvältä ja valoisalta, rohkeni talousjohtaja lopuksi todeta.

1. Markku Siitari (siniset) 12/10/2017 19:27

Herra Markku Aholainen , äänestäjät on antanut sinulle luottamusta jolla tulit valituksi valtuustoon ja neuvottelujen jälkeen sinut valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.
    Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on operatiivisesti ykköshenkilö kaupungin ylimmänjohdon ja valtuutettujen välillä. Sinun kuuluu olla valtuutettujen edessä ja puolustaa hallituksen tekemiä esityksiä , eikä piiloutua valtuutettujen joukkoon niinkuin et olisi vastuussa mistään hallituksen esityksistä .