07.09.

Mikkelissä pula tukiperheistä

Osmo  ja Anitta Mustonen tietävät kuinka tukiperhe käytännössä toimii. Tukiperhetoiminnan ohjaaja Taija Suikki ja sosiaalityöntekijä Salla Lilja rohkaisevat lähtemään tukiperheeksi.

Mikkeliläiset Anitta ja Osmo Mustonen odottavat innolla seuraavaa tukilasten viikonloppua, jota he viettävät kerran kuukaudessa.
-Lapset tulevat meille perjantaina ja lähtevät sunnuntaina illasta. Silloin vietetään mukavaa kiireetöntä aikaa ja nautitaan toistemme seurasta, Anitta Mustonen hymyilee.

Tukiperheistä on Mikkelin seudulla krooninen pula. Tällä hetkellä 70 lasta odottaa omaa tukiperhettään. Tukiperhetoiminnassa toteutuu lapsen oikeus lapsuuteen, huolenpitoon ja siihen, että vanhemmat saavat tukea omaan vanhemmuuteensa

Perhehoitoyksikkö Pessin sosiaalityöntekijä Salla Lilja kertoo, että pyyntöjä apuun tulee enemmän kuin mitä tukiperheitä on.
-Tukiperheen kriteereitä pelätään usein turhaan. Tukiperhettä ei pidä sekoittaa sijaisvanhemmuuteen, joka on paljon sitovampi tehtävä, sillä lapsi viettää tukiperheissä yleensä vain yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukiperhetoiminta on ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jossa lasten ja nuorten kehitystä tuetaan tavallisen ihmisen taidoin.

15 vuoden kokemuksen tukiperhetoiminnasta omaavat Mustoset vahvistavat, että pelko tukiperheenä olemisesta ja sen vaatimisista kriteereistä on turhaa.
-Ei siinä tarvitse miettiä kokoajan, että mitäköhän tekemistä sitä lapsille keksisi. Tärkeintä on olla läsnä ja välittää.

Anitta Mustonen tietää omasta kokemuksestaan, että kuinka suuri apu tukiperheestä voi olla lapsille ja vanhemmille.
-Olen ollut itse joskus yksinhuoltaja, ja silloin minun lapseni kävivät kesäisin lomakodissa. Siitä oli minulle aivan valtava apu. Kun perustimme uusioperheen Osmon kanssa, päätimme yhdessä, että nyt olisi loistava mahdollisuus auttaa muita.

Harjumaalla asuvat Mustoset kertovat, että viikonloput lasten kanssa kuluvat nopeasti pihaleikeissä, jutellessa ja rentoutuessa.
-Kesäisin lämmitämme rantasaunaa, uimme ja saunomme. Tekemistä ei tarvitse keksimällä keksiä. Voimme esimerkiksi katsella telkkaria, elokuvia tai tehdä yhdessä ruokaa.

Mustosilla on myös neljä omaa jo aikuista lasta.
-Lapsemme ovat suhtautuneet positiivisesti tukiperheeseemme ja saanet varmasti elinikäisiä ystäviä.

Lilja toteaa, että tukiperheeksi voi ryhtyä myös yksin asuva.
-Sopiva tukiperhe etsitään lapsen tarpeiden mukaan. Tarpeita kartoitetaan yhdessä lapsen vanhempien, Pessin työntekijöiden ja mahdollisen tukiperheen kanssa.

Myös tukiperhe saa esittää toiveita, millaiselle lapselle he olisivat valmiita tukiperheeksi ryhtymään.

Sijais- ja jälkihuoltoyksikkö Pessi järjestää tuki- ja sijaisperheiden infotilaisuuden keskiviikkona 13. syyskuuta kello 17. osoitteessa Vuorikatu 13. Info on kaikille avoin ja maksuton.
-Toivon, että mahdollisimman moni tulisi paikalle tutustumaan tuki- ja sijaisperheiden toimintaan.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.