Mikkeli sai huippututkijoita

Tohtorit Heikki Hakala (vas), Mikko Pynnönen, Toni Ryynänen ja Hanna Tuomisto ryhtyvät tutkimuksen keinoin etsimään Etelä-Savolle tietä kasvuun ja elinvoimaan.

Viisivuotiset tutkijapestit vetivät Mikkelin yliopistokeskukseen kovan luokan tieteentekijöitä. Neljän tohtorin ympärille kootaan noin kymmenhenkiset tutkimusryhmät, joiden tehtävänä on ratkoa Etelä-Savon kasvun ja elinvoiman kannalta tärkeitä asioita.

Hanna Tuomisto myöntää, että ihmettelijöitä riitti, kun hän kesällä pakkasi tavaroitaan muuttaakseen Lontoosta Mikkeliin. Hän on opiskellut ja työskennellyt Englannissa ja Italiassa viimeksi kuluneet 15 vuotta.
-Kaikki tutkijat kyllä ymmärsivät lähtöni, kun kerroin viiden vuoden rahoituksesta ja mahdollisuudesta kehittää tutkimusta haluamaani suuntaan.

Kestäviä ruokaketjuja tutkivan Tuomiston ura on vienyt kotikaupungista Tampereelta Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen kautta jatko-opintoihin Englantiin. Hän väitteli Oxfordin yliopistossa 2007

Nyt edessä tutkimusryhmän kokoaminen Mikkelin yliopistokeskukseen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin leivissä. Tutkimuksen kohteena ovat muun muassa ruoan uudet tuotantomenetelmät, kestävä ruokaketju, lähiruoka sekä kestävät ja terveelliset ruokavaliot.

Toni Ryynänen syventyy Mikkelissä osaamisalueisiinsa kuluttamiseen ja digitalisaatioon. Hän työskentelee Tuomiston tavoin vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin palkkalistoilla.

Yliopistokeskuksen uusista tehtävistä kaksi on professuureja, jotka tulevat Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) alaisuuteen.

Osuustoimintayrittäjyyden professori on Henri Hakala ja pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen professori Mikko Pynnönen.

Mikkelin yliopistokeskuksen uutta nousua ovat olleet rakentamassa LUT, Helsingin yliopisto, Mikkelin kaupunki, maakuntaliitto, kauppakamari sekä Suur-Savon Osuuspankki ja Osuuskauppa Suur-Savo.
-Olimme miettimässä yhtä profesuuria, mutta kaupunginjohtaja Timo Halonen ehdotti, että eiköhän ajatella vähän isommin. Lopputulos on upea, totesi yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen.

Suur-Savon Osuuspankki ja Osuuskauppa Suur-Savo sijoittavat yhteensä 250 000 euroa viisivuotiseen projektiin, jonka kokonaisbudjetti on 3 miljoonan euron vaiheilla
-Olemme erittäin tyytyväisiä rekrytointeihin. Olemme saaneet erinomaista väkeä hankkeeseen, jonka onnistuminen on MIkkelille hyvin tärkeää, sanoi Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

1. Jerry 28/09/2017 17:41

Hienoa, lisää upeita professuureja tiedon kehittämiseen Mikkelissä! Erityisen iloinen olen pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen professuuri osumista Mikkeliin. Se vahvistaa Mikkelin asemaa kansanväliseen liiketoimintaan keskittyvänä koulutuskeskittymänä.