Kolumni: Postikin yrittää

Posti on julkaissut vuodesta 2015 Postinen-nimistä suoramainoskäärettä.

Yrittäjän päivän jälkimainingeissa toivotan hyvää syksyä kaikille yrittäjille. Yrittäjyyttä suositaan etenkin Yrittäjän päivänä ja etenkin puheissa.

Arki ja todellisuus ovatkin sitten toinen juttu. Otan esimerkiksi Postin, joka luotettavana valtionlaitoksena hoiti hommansa hyvin vuosisatojen ajan. Kusti polki ja posti kulki.

Nyt ajat ovat toiset. Posti Group Oy hoitaa varsinaista tehtäväänsä yhä suurpiirteisemmin ja tunkee pienten yritysten reviirille muun muassa kodinhoitopalveluissa.

Myös sanomalehdet ovat törmänneet valtionyhtiöön. Vuodesta 2015 Posti on julkaissut Postinen-nimistä suoramainoskäärettä.

Postisen myötä Postista on tullut ilmoitusmarkkinoilla suora kilpailija myös lehdille, joita sen toisaalta on määrä palvella jakelukanavana. Kumpi tehtävä on Postille tärkeämpi?

Mikkelin Kaupunkilehti leviää postitse 36 000 talouteen Mikkelin seudulla. Sen voi noutaa myös markettien jakelutelineistä tai täältä toimituksesta.

Monet Mikkelin Kaupunkilehden lukijat ovat kertoneet, että he haluavat Kaupunkilehden, mutta eivät muuta ilmaisjakelua. Tässä kirje, jonka saimme eilen keskiviikkona:

”Muutin viime kesänä uuteen osoitteeseen. Asunnon oveen oli entinen omistaja liimannut tarran, että ei mainoksia. En ole ottanut tätä tarraa pois, kun en itsekään halua välttämättä näitä kaikkia mainoksia. Nyt ei ole myöskään koko aikana tullut minulle Mikkelin Kaupunkilehteä, jonka todella haluaisin tulevan. Onko lehden jakelu jotenkin sidoksissa näiden mainosten jakeluun, että jos on mainosten esto ovessa, niin ei myöskään jaeta Mikkelin Kaupunkilehteä? Haluan, että Mikkelin Kaupunkilehti jaetaan myös tähän minun osoitteeseeni.”

Halu kuunnella ja palvella eivät ole monopolien parhainta osaamista. Postinkin linja on tyly. Jos ovessa on mainoskielto, se ei jakele mitään maksutonta julkaisua. Piste. Ainoa keino on siis ottaa tarra ovesta.

Miksi ihmeessä jättimäinen valtionyhtiö kampaillee samoista asiakkaista pienten yritysten kanssa? Eikö Posti voisi vain hoitaa omat hommansa ja jättää kustannustoiminnan ja ruohonleikkuun muille?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.