Kolumni: Mikkelin puolustusvoimat

Matti Malinen (vas.), Pentti Mäkinen, Kari Manninen ja Heikki Hämäläinen ovat ajaneet asemiin. He aikoivat puolustaa Mikkeliä tieteen ja tutkimuksen keinoin.

Vuosi sitten keväällä laskeutui vankka joukko mikkeliläisiä vaikuttajia Gastropub Einon kellariin syömään etanoita.
Mukana olivat ainakin maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, kaupunginjohtaja Timo Halonen, osuuskaupan Heikki Hämäläinen, osuuspankin kauppaneuvos Kari Manninen, kauppakamarin maakuntaneuvos Markku Kakriainen ja yliopistokeskuksen Matti Malinen.
Nilviäisten mutustelu ei suinkaan ollut illan pääasia. Herrat pohtivat Mikkelin seudun näkymiä, jotka olivat vähintään utuiset. Jotakin oli tehtävä.
Ilta oli lopulta ehkäpä odottamattoman tuloksekas.
-Söimme etanoita, mutta asiat eivät edenneet etananvauhdilla, päinvastoin, muistelee yksi mukana olleista.

Tarina ei kerro oliko Einossa paikalla myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) rehtori Juha-Matti Saksa. Joka tapauksessa nopeasti löytyi yhteys ja yhteisymmärrys reipasotteisen rehtorin ja Einon etanansyöjien kesken.
Kaikille oli täysin selvää, mitä oli tehtävä. Oli pantava lisää paukkuja osaamiseen ja tutkimukseen.
Se on varma resepti, joka on nostanut Suomen 90-luvun lamasta ja vaikka mistä muusta liemestä.

Yksi ikävä muodollisuus oli vielä jäljellä. Suunnitelmat vaativat melkomoisesti kahisevaa.
Nyt eivät Mikkelin miehet takertuneet lillukanvarsiin. Illan mittaan kerättiin kolehti, jolla saatiin kokoon kelpo kassa. Mukaan saatiin myös LUT, Helsingin yliopisto ja Kouvolan kaupunki.
Lopputulos on, että Mikkelissä on nyt neljä huippututkijaa, jotka tutkimusryhmineen luovat tukevaa pohjaa seutukunnan menestykselle.

Etanan ystävät tekivät erittäin hyvän työn kotikaupungilleen. Pieni seutukunta tarvitsee mahdollisimman paljon sellaisia ystäviä, joilla rahaa, ystäviä tai vaikutusvaltaa.
Erkki Liikanen ja Olli Rehn ovat tehneet ja tekevät paljon kotiseudun eteen. Paljon ovat saaneet tahoillaan aikaan myös Lenita ja Jukka Toivakka, samoin Jari Leppä.
Heikki Viitikko lähti mukaan varmistamaan Jukureitten liigamenestystä. Jesse Haaja ja Rendel tekivät historiaa.
Ehkäpä kovimmat toiveet ovat politiikan nousevan tähden Antti Häkkäsen harteilla. Aika näyttää millaista iloa kotiseutu saa vielä toisesta politiikan lupauksesta Elisa Tarkiaisesta.

1. Ari Hänninen 29/09/2017 10:18

Toivottavasti Mikkelin puolustusvoimat eivät itsekkäästi puolusta pelkästään Mikkeliä, vaan enemmänkin vahvistavat Mikkelin asemaa ”Etelä-Savon maakunnan veturina” turvataksemme koko maakunnan tulevaisuus tulevissa ”maakunta ja sote uudistukseen liittyvissä” liittyvissä ”taisteluissa” pitäen rintamalinjat vähintään maakuntarajojen tasolla ja käyden jatkuvia ”rauhanneuvotteluja” ympärillä olevien tulevien maakuntien kanssa. Ja saattaahan tuossa kolehdissakin olla rahaa, mikä on kerätty eripuolilta maakuntaa – ei pelkästään Mikkelistä, joten toivoisi tuloksistakin ”murusia” koko maakunnan hyväksi.

2. Hyvä veli 29/09/2017 10:11

Olipa kehumista……en suuremmin liputtaisi herrojen kerhoa

3. lukutaitoinen 29/09/2017 08:28

Juupa juu….pieni piiri pyörii täällä Mikkelissä. Ja keskinäinen kehumisen kerho. Peruspalvelut kehnossa jamassa ja päivähoidon ja vankilan toiminnan kohdalla rikottiin lakia….mutta onneksi meillä on nämä maineikkaat mikkeliläiset ajamassa etupiiriensä asiaa…