Kiinan väkevä kutsu

Karoliina Tanskanen aloitti kiinalaisomisteisen yrityksen toimitusjohtajana syyskuun alussa.

Karoliina Tanskanen johtaa Pohjolan Mustikka Oy -nimistä yritystä, joka etsii Suomesta ja ennen kaikkea Etelä-Savosta tuotteita vietäväksi Kiinan valtaville markkinoille.

Tanskanen, 37, aloitti kiinalaisomisteisen yrityksen toimitusjohtajana syyskuun alussa, jolloin hän siirtyi uuteen pestiinsä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. Hän sanoo, että eteen tulleeseen mahdollisuuteen oli pakkoa tarttua.
– Uskalsin lähteä uusille urille, koska yrityksemme hallituksen puheenjohtaja William Fu on tuttu yhteistyökumppani jo vuosien ajalta. Luottamus on syntynyt.

Fu on vieraillut Mikkelissä vuodesta 2014, josta on etsinyt muun muassa pullovettä ja elintarvikkeita Kiinaan vietäväksi. Tanskanen on konsultoinut häntä Miksein edustajana.

Vuonna 2015 perustettu Pohjolan Mustikka ei nimestään huolimatta keskity pelkästään elintarvikkeisiin. Toimialaan kuuluu myös myyntikonsultointi, ja liikematkojen koordinointi kiinalaissijoittajille Suomeen.

Tähän mennessä Kiinaan on mennyt koe-eriä seitsemältä elintarviketuottajalta. Matkaan on lähtenyt muun muassa Aten Marja-Aitan kylmäpuristettuja marjamehuja Hirvensalmelta.

Tanskanen sanoo, että tarjolla on pienille yrityksille hyvä mahdollisuus vientikauppaan.
– Madallamme kynnystä vientiin, ja toivon että paikalliset yritykset haluavat yhteistyötä meidän kanssamme. Ovi Kiinaan on avoinna.

Tanskasen työhön kuuluu myös myyntikonsultointi. Hän etsii suomalaisia teknologiatoimittajia kiinalaisten tunnistamiin projektiaihioihin Kiinassa. Tästä mainittakoon mm. uusiutuva energia, jolle ympäristöongelmiinsa heränneessä Kiinassa on kova kysyntä.
– Vahvuutemme ovat toimivat verkostot Kiinassa sekä yrityksiin että viranomaisiin. Ilman tällaisia verkostoja on Kiinassa jopa mahdotonta toimia.

Kolmas liiketoiminnan ala on tuoda pienryhmiä yhdistetylle liike-ja lomamatkalle Kiinasta Suomeen. Ensimmäinen ryhmä matkaa jo tämän vuoden aikana Etelä-Savoon, josta vieraat kaipaavat Tanskasen mukaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja puhdasta luontoa ja rauhaa.
– Shoppailu Suomessa ei erityisesti ole kiinalaisten juttu. Vasta hankittua vaurautta halutaan usein näyttää luksustuotteilla, joita hankitaan vaikkapa Euroopan suurkaupungeista.

Tanskanen uskoo, että eteläsavolaisilla yrityksillä on paljon voitettavaa Kiinassa. Hänen oma vahvuutensa on etenkin ulkomaankaupan osaaminen.

Hän on työskennellyt aiemmin vientiteollisuuden parissa Sandvikilla sekä Itä-Suomen Venäjän kauppaa edistäneen ISBE Oy:n palveluksessa.
– Minulla on kokemusta etenkin Venäjän kaupasta, mutta ulkomaankaupan prosessit ovat samantapaiset myös muilla markkinoilla.

Kiinassa tuore toimitusjohtaja ei vielä ole käynyt, mutta uuden tehtävän puitteissa matkoja on edessä.
– Kiinaa en vielä osaa, mutta se olisi kyllä iso apu, sanoo venäjää sujuvasti taitava Tanskanen.

Mikkelistä löytyy Tanskasen mukaan kyllä myös kiinankielen ja kulttuurin osaamista. Hän tekee yhteistyötä mm. kiinaa taitavan Johanna Heikkisen kanssa.

Kulttuurieroista Tanskanen ei ole huolissaan. Hän sanoo, että kiinalaisten kanssa pärjää, kun on oma itsensä.

Yritystoiminnassaan kiinalaiset ovat toimitusjohtajan mukaan usein hyvin perusteellisia.
– He tekevä työnsä hyvin strategisesti eli hiovat maalin hyvin selkeäksi ja tekevät sitten määrätietoisesti ja uutterasti töitä tavoitteen eteen.