Kaikki pelissä, ja vähän yli

Näyttelijä Aake Kalliala (vas.) ja ohjaaja Jesse Haaja saapumassa Rendel-elokuvan kutsuvierasnäytökseen Mikkelissä 7.9. (Kuva: Anna-Katri Hänninen)

Jesse Haaja on rehti savolainen mies. Hän on avoimesti kertonut, että Supersankari Rendelistä kertovan elokuvan teko lähti lapasesta ja kunnolla.

Kolme vuotta sitten alkanut työputki vei Haajan monta kertaa kuilun liepeille. Hän sanoo, että pelissä on ollut aivan kaikki ja vähän ylikin. Yritys, perhe, ystävät ja terveys, joista mistään hän ei elokuvaa tehdessään pystynyt huolehtimaan oikeastaan lainkaan.
– Mutta elokuvasta tuli oikeasti iso ja hyvä. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Elokuvaprojekti on ensi-iltaa vaille valmis. Hetki koittaa huomenna perjantaina, kun Rendelin massiiviset äänitehosteet ja Rasmuksen tunnusmusiikki säväyttävät yleisöä 80 elokuvateatterissa ympäri Suomen.

Edessä on myös kansainvälinen teatterilevitys kymmenkunnassa maassa. Myös tv-oikeudet on myyty.

Haaja sanoo, että 40 000 – 50 000 katsojaa kotimaassa olisi hyvä määrä.
– Tärkeintä, että Rendel menee hyvin Suomessa ja etenkin Mikkelissä.

Helpottunut Haaja on lukenut ensimmäiset arvostelut, Elokuvasivusto Episodi antoi neljä tähteä ja kirjoitti: ”Brutaali, yllättävä ja synkkäsävyinen supersankarielokuva, jonka ovelasti rakennettu juoni pitää kiinnostuksen yllä loppuun saakka.”

Ohjaajan töissä Haaja viihtyi alusta lähtien hyvin. Lapsuuden mielikuvitussankaria oli ilo sommitella valkokankaalle.

Rahoituksen kanssa sen sijaan Haaja sai mitellä kunnolla. Hän vakuuttaa, että aivan kaikki taskut ja kivet on käännetty, että liki 1,5 miljoonan euron budjetti saatiin kokoon. Syvä kumarrus lähtee Mikkelin kaupungin ja muiden paikallisten tukijoitten suuntaan
– ilman mikkeliläisten tukea ei olisi Rendeliä. Sain taustajoukon, jota auttoi ja uskoi. Se tuki oli kriittisen tärkeä.

Kaaosta ja kriisiä riitti loppuun saakka, vielä päättyneen kesänkin ajaksi, mutta nyt ohjaaja huokaisee helpotuksesta
– Tiedän jo, että olemme onnistuneet. Olemme päässeet tavoitteisiin. Elokuva on hyvä, ja se on saatu kansainväliseen levitykseen. Taloudellisesti hyvä uutinen oli kustannussopimus Saksaan.

Haaja on kulkenut viime vuodet talouden ja jaksamisensa kanssa veitsenterällä. Mutta hän kulkenut myös punaista mattoa Cannesissa ja Berliinissä. Paluuta aikaan ennen Rendeliä ei ole.
– Arvostamani ammattilainen sanoi minulle, että olen muuttanut alaa melkoisesti. Kaikki on tehty itse ilman elokuvasäätiön tukea omaan osaamiseen nojaten.

Haaja sanoo, ettei hän itse nettoa Rendelistä senttiäkään mutta saa maksettua kaikkien muiden palkat ja laskut.
– Tämä on sijoitus omaan tulevaisuutteen. Oma palkkioni on Yhdysvaltoihin solmitut jatkosopimukset.

Mietteet ovat jo tulevissa aiempaa isommissa projekteissa, joita on jo valmisteltu hyvän aikaa. Tulevista hän ei vielä puhu, mutta haaveita hänellä riittää.

Jos Haaja saisi mistään rajoista välittämättä valita, hänen elokuvissaan nähtäisiin Leonardo di Caprio, Heath Ledger ja Kate Beckinsale.

Kotimaisista näyttelijöistä hän haluaisi työskennellä lisää Rendelissä nähtyjen Rami Rusinen ja Tero Saleniuksen kanssa.
Vaikka työt vievät välillä maailmalle, tukikohta pysyy Mikkelissä.
-Mikkelistä hän ole muutamassa, koska täällä ovat perhe, ystävät ja yritys.

Rendel-elokuvan ensi-ilta 22.9. Mikkelissä ja kymmenillä muilla paikkakunnilla.