Haukivuorelta vallan ytimiin

Erityisavustaja Elisa Tarkiainen ehtii kotipuoleen Mikkeliin muutaman kerran vuodessa. Viikko sitten perjantaina hän viivähti haastatteluhetken Cafe Vileessä.

Tässä nuoressa naisessa on ainesta politiikan huipulle. Elisa Tarkiaiselta saa sujuvan vastauksen, kun kysyy pitäisikö junien edelleen pysähtyä lapsuusmaisemissa Haukivuorella.
-Minun olisi kouluvuosina ollut vaikea olla yhtä aktiivinen, jos ei olisi ollut junayhteyksiä. Toisaalta jos väkeä on vähän, niin sekin vaikuttaa.
Tarkiainen, 27, syntyi ja vietti sanojensa mukaan hyvän lapsuuden ja nuoruuden Haukivuorella. Hän kirjoitti sittemmin lopetetusta paikallisesta lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2009.

Ylioppilaan tie johti Alkio-opistossa vietetyn vuoden jälkeen Englantiin Hullin yliopistoon kolmeksi vuodeksi. Sitten opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa.
Samoihin aikoihin kutsui työelämä. Eduskuntavaalien 2015 aikaan Tarkiainen työskenteli täsmälleen oikeassa paikassa eli viestintätoimisto Ellun Kanoissa, jossa hän ammensi kokoomuksen entisen puoluesihteerinTaru Tujusen laatuluokan oppeja.

Talvella 2016 oli vuorossa taas viisas askel eli Lukiolaisten Liiton pääsihteerin pesti, jota Tarkiainen ehti hoitaa vajaan vuoden. Sitten hän sai soiton Joonas Turuselta, joka oli tuolloin kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustaja.
-Minua kysyttiin unelmatyöhön eli Petteri Orpon erityisavustajaksi.
Haastattelu käytiin ja seuraavaksi soittikin Orpo itse ja tarjosi paikkaa.
-Tartuin siihen, koska se on juuri koulutustani vastaavaa työtä.

Tarkiainen on nyt avustanut Orpoa paria viikkoa vaille vuoden EU- ja kansainvälisissä asioissa.
-Työni on todella mielenkiintoista ja monipuolista sekä erittäin vaativaa. Mihinkään kysymykseen ei voi sanoa, ettei kuulu minulle.

Kovimmillaan valtiovarainministerin avustajakunnan työpaineet ovat Ecofin-kokousten (talous- ja rahoitusasioiden neuvosto) alla ja aikana. Kelloa ei katsota, kun huipputasolla ja -tahdilla työskentelevä esimies tarvitsee apua.

Tarkiainen sanoo, että kansainvälisiä yhteyksiä ei voi olla liikaa. Hän muistelee kesäkuun Ecofin-kokousta Luxemburgissa, jossa hän näki Ranskan uuden valtiovarainministerin puhuvan nuoren henkilön kanssa.
-Arvasin oikein, että hän oli ministerin avustaja. Menin heti juttelemaan, ja saimme nopeasti järjestymään yhteyden Suomen ja Ranskan valtiovarainministereitten välille.

Kokoomukseen Tarkiainen liittyi vasta 2013, vaikka oli vakaumuksestaan varma jo kouluajoista lähtien. Jäsenkirja jäi hankkimatta, koska suunnitelmissa oli politiikkaa seuraavan toimittajan ura.
-Mieli muuttui. Tulin siihen tulokseen, että haluan sittenkin olla sellaisissa tehtävissä, joissa voin suoremmin vaikuttaa yhteiskunnallisiin päätöksiin.
Tarkiainen ei ole vielä tehnyt päätöstä, meneekö hän jossakin vaiheessa vaalien kautta mukaan politiikkaan. Kevään kuntavaaleissa hän oli tosin jo mukana. Hän sai Helsingissä ensikertalaiseksi mukavasti 310 ääntä.
-Poliitikon ura kiinnostaa, mutta se ei ole ensisijainen vaihtoehtoni, ainakaan vielä.

Pari vuotta Helsingissä asunut Tarkiainen on puhunut vahvasti uuden kotikaupunkinsa ja kaupungistumisen puolesta. Itä-Suomen ongelmiin hänellä ei ole tarjota helppoa ratkaisua.
-Maantieteestä johtuville rakenteellisille haasteille emme voi mitään.
Itä-Suomessa voitaisiin savupiipputeollisuuden sijasta keskittyä sellaisiin aloihin, joiden tuotos ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan. Esimerkiksi mainosala voi Mikkelissä hyvin.

Tarkiainen kehottaa joka puolella maata etenemään vahvuuksien kautta. Itä-Suomessa niitä ovat luonto, lähiruoka ja virkistäytyminen.
-Monet asiat tekevät esimerkiksi Etelä-Savosta ainutlaatuisen alueen, jonne lomalaiset kautta maan haluavat palata joka vuosi uudestaan.

Mikkeli saa kiitosta tavasta, jolla se lähestyi kokoomuksen johtoa eduskuntaryhmän kesäkokouksen aikana elokuussa.
-Oli tosi kiva, etteivät maakuntajohtaja ja kaupunginjohtaja valittaneet vaan kertoivat, mitkä asiat menevät hyvin.