Yleisurheilijoiden menestymättömyys huolena

Juha Putkonen ja Heino Lipsanen odottavat urheiluseurojen yhteistyöltä menestymisen eväitä.

Suomalaisen yleisurheilun menestymättömyys lajin MM-kisoissa puhuttaa. Aikuisikäiset alisuorittavat. Nuoret kuitenkin menestyvät omien ikäluokkiensa arvokisoissa.

Etelä-Savon Liikunnan aluejohtaja Heino Lipsanen ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen puheenjohtaja Juha Putkonen myöntävät seuraavansa Lontoon MM-kisoja alakuloisina.

Suomen ennätyksellisen pieneltä joukkueelta ei edes paljon odotettu. Lipsanen oli veikannut kahta pistesijaa, Putkonen lisäksi yhtä mitalia.

Yhtä yksittäistä syytä kehnoon menestykseen ei kummankaan mielestä ole.
– Ei edes se, että meitä on niin vähän. Pärjääväthän muut pohjoismaalaiset ja Baltian maat.
– Yksilölajit ovat Suomessa menettäneet harrastajia ja menestystä joukkuelajeille. Pallolajeissa on imua ja olosuhteetkin ovat useimmiten paremmassa kunnossa kuin yksilölajeissa.

Urheilijoille rakennettava polku menestykseen on Lipsasen ja Putkonen mielestä vielä yleisurheilun osalta alkutaipaleella. Erityisen polusta puuttuu osuus aktiiviuran jälkeisestä elämästä.

Heino Lipsasen arvoissa eri lajien seurojen välinen yhteistyö on avainasemassa.
– Nuorena saa ja pitää harrastaa monia lajeja. Siten nuori itse, perhe ja valmentajat voivat arvioida mihin edellytykset parhaiten sopisivat.

Urheiluakatemia on ainakin Etelä-Savossa Lipsasen mielestä kasvavassa määrin avainasemassa.

EsLin hallinnoimaksi viime keväänä siirtyneen Urheiluakatemian piirissä harjoittelee 300 etelä-savolaista eri lajien tulevaisuuden toivoa.
– Valmentajilla on tämän järjestelmän piirissä jo useiden vuosien kokemus yhteistyöstä. On puhuttu, mutta ei ole varmaan tehty riittävästi.

Lipsanen uskoo yhteistyön uudessa formaatissa Kimmo Liukkosen johdolla edelleen tiivistyvän ja johtavan myös konkreettisiin tuloksiin.

Juha Putkonen on erityisen harmissaan yleisurheilun olosuhteiden vuoksi.
– Mikkelin seudun eikä maakunnankaan tilannetta juurikaan korjaa rakenteilla oleva Stadium. Yleisurheilun harjoittelun osalta annamme jatkuvasti tasoitusta muille suomalaisille, puhumattakaan kansainvälisistä kilpailijoista.

Hyvin keskeinen pulma Putkosen mielestä on päätoimisten valmentajien niukkuus.
– Pitäisi rakentaa kestävä järjestelmä, jossa osaavat valmentajat myös maakunnissa voisivat keskittyä valmennukseen päätoimisesti.

Heino Lipsanen vertaa tilanne omiin aktiivivuosiinsa maaottelumailerina.
– 1970-80 -luvuilla meillä olympiavoittajia esikuvina. Leireillä Etelä-Euroopassa meidän tekemisiämme katseltiin ja kuunneltiin.
– Nyt ei ole voittajia eikä varmaan tietotaitoakaan kaikissa lajissa, miten menestystä rakennetaan.
Harjoitusmäärissä ja tehoissakin on varmasti parantamisen varaa.

Heino Lipsanen ja Juha Putkonen muistavat korostaa maakunnan omien nuorten hyvät otteet kansainvälisesti.
– Määrätietoisella ja kehittyvällä yhteistyöllä voimme luoda heistä menestyjiä tulevalle vuosikymmenelle.

Antero Heikkinen

1. Äiti 11/08/2017 22:41

Mikkelin kaupunkikaan ei toiminnallaan tue monipuolista urheilua. Kaupunki maksaa Koululiikuntaliiton kisojen matka-, ruoka- ja majoituskulut vain jalkapalloilijoille ja sählynpelaajille, esimerkiksi suunnistajat, hiihtäjät ja yleisurheilijat saavat maksaa itse kaiken muun paitsi osallistumismaksun. Käsittämätöntä eriarvoistamista!