VR maakuntamaisemassa

VR:n on tuonut alkukesästä vanhoja junanvaunuja Puulan rantaan Otavaan. Romuvaunut eivät ole häävin näköisiä maalta eivätkä järveltä.

VR on parkkeerannut Etelä-Savon maakuntajärven Puulan rantaan yli 50 käytöstä poistettua junanvaunua. Ne muodostavat satojen metrien letkan rantapenkereellä Mikkelin Otavassa.

VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu kertoo ymmärtävänsä otavalaisten ärtymyksen, koska vaunut peittävät näköalan järvelle. Hän lupaa, ettei haitta jää pysyväksi.
– Ymmärrämme oikein hyvin ärtymyksen. Meidänkään toiveissamme ei ole säilyttää vaunuja järven rannassa pidempiä aikoja. VR hakee aktiivisesti ratkaisua, jotta haitat Otavassa jäisivät lyhytaikaisiksi, vastaa Lehtipuu sähköspostitse.

Toisaalta VR:llä on tarvittaessa mahdollisuus tuoda vaunuja Otavaan lisääkin.
– Vaunuja on seisomassa Otavassa nyt hieman yli 50. Liikennevirasto on antanut luvan sijoittaa sinne kaksinkertaisen määrän.

Lehtipuu kuitenkin lupaa, että vaunuja sijoitetaan Otavaan vain, jos niille ei löydy paikkaa muualta. Kaiken kaikkiaan tällaisia vaunuja, joilla ei ole käyttöä kaupallisessa tavaraliikenteessä, on joitakin satoja.
– Rataverkon omistaja Liikennevirasto osoittaa paikat vaunujen säilyttämiselle. Vaunuja seisotetaan siellä toistaiseksi, mutta VR hakee pysyvämpää ratkaisua, joka voisi olla joko vaunujen romuttaminen tai että Liikennevirasto löytäisi sopivamman paikan seisottamiselle.

Lehtipuu huomauttaa, että rataverkko on rajallinen, ja vaunuja voi seisottaa vain sellaisilla paikoilla, joissa ei koidu haittaa päivittäistä junaliikennettä.

Lehtipuu myöntää, että osaa vaunuista on käytetty vaarallisten aineiden kuljetuksiin. Ennen Otavaan tuomista ne on tyhjennetty.
– Olemme varmistaneen, että niistä ei aiheudu mitään vaaraa ympäristölle tai terveydelle.