Sota-aikoja puhdetöiden kertomana

Tiina Kylliäinen esitteli sota-ajan puhdetöitä tiistaina Jalkaväkimuseolla. Näyttelyssä on esillä muun muassa käsityönä tehtyjä keittiötarvikkeita, tuhkakuppeja, veitsiä ja koruja.

Mikkelin Jalkaväkimuseon erikoisnäyttelyrakennuksessa on esillä laaja Asemasodan aarteita -puhdetyönäyttely, joka perustuu kaarinalaisen valtiotieteiden tohtori Olli Kleemolan puhdetyökokoelmaan.

Kleemolan keräämä jatkosodan asemasotavaiheessa syntyneiden puhdetöiden kokoelma käsittää noin 700 esinettä, joista Jalkaväkimuseolla esillä on noin 250 työtä.
-Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja kun 11-vuotiaana sain laitilalaiselta isoisältäni Onni Aaltoselta ensimmäisen puhdetyöesineeni, tässä näyttelyssä esillä olevan koirakoristeisen haarikan, innostus aiheeseen syttyi välittömästi, Kleemola kertoo sähköpostitse.

Kleemola sanoo olevansa erityisen kiinnostunut puhdetöiden tekijöiden kädentaidoista, kyvystä hyödyntää erilaisia materiaaleja ja halusta tukea sota-ajan materiaalisesta puutteesta kärsivää kotirintamaa.
-Jatkosodan asemasotavaiheen aikana tehdyt, joskus aivan etulinjassa ja joskus hieman taaempana syntyneet esineet kertovat aikakaudesta, jonka kokeneet henkilöt ovat paljolti poistuneet keskuudestamme. Mykkinä todistajina esineet kertovat niihin liitetystä valtavasta tunnelatauksesta.

Näyttelyn rakentaja mikkeliläinen Tiina Kylliäinen kuvailee näyttelyä koskettavaksi.
-Moni näyttelyn esineistä on jatkosodan aikaisia lahjoja kotirintamalla oleville äideille ja muulle perheelle. On koskettavaa ajatella, että sotilaat ovat olleet niin kaukana rakkaistaan ja tehneet muistoiksi heille näitä töitä. Myös esineiden taitava toteutus puhuttelee.

Jalkaväkimuseon erikoisnäyttelyrakennuksessa on meneillään myös muita näyttelyitä. Esillä on muun muassa Rauhan puolesta –näyttely, jossa käsitellään suomalaisten rauhanturvaajien muistoja ja kokemuksia, Meijän pojat –näyttely kertoo Mikkelin varuskunnan soittokunnan vaiheista ja Huoltojoukot –näyttely, jossa on esillä huoltojoukkojen varusteita ja tarvikkeita.

Sodanaikaisista radioista koottu radioasema OI4JM toimii myös näyttelyineen museolla.

Asemasodan aarteita –näyttely on avoinna vuoden 2018 loppuun saakka.

Anni Suomela