Saimaata, luontoa ja maisemaa

Reeta Vaha on suunnitellut yhden messukohteen piha-alueen. Omarantaisella tontilla on hyödynnetty Saimaan rantaa ja rinnemilj

Tällekin pihalle on istutettu kainuulaisessa metsässä varttunutta kunttaa. Sateinen sydänkesän on auttanut kuntan juurtumista.

öötä.

Saimaa, luonto ja maisema on keskiössä, kun Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha tarkastelee Mikkelin asuntomessujen kokonaisuutta.

Luonnon alkuperäiset omat vahvuudet on hänen arvoissaan säilytetty kiitettävän tehokkaasti niin messutalojen tonteilla kuin koko alueella.
– Puustoa on saatu aika hyvin säästettyä ja uusia istutettu kasvamaan harkitusti ja olemassa olevaa luontoa mukaillen. Olemassa olevaa pohjakasvillisuuttakin saatiin säästettyä, ja runsaalla siirtokuntalla on paikattu rakennusaikaisia jälkiä.

Perusgraaniitti on Vahan mielestä hieno ja oivallisesti näkyvillä oleva kallioperä. Sitä ja luonnonkiviä on hyödynnetty tyylikkäästi osana pihan ja miljöön toteuttamista.
– Kallioita on louhittu aika paljon ennen rakennustöitä. Kivilohkareita on kekseliäästi käytetty koko alueella.
– Betonifirmojen tuotteissakin näkyy luonnonläheisyys, paljon on käytetty mm. erilaisia luonnonmukaisia pintakäsittelyjä sileän pihakiven sijaan.

Mikkelin asuntomessujen tiimi antoi etukäteen suosituksia alueella käytettävistä kasveista ja edellytti Vahan mukaan, että pihat ovat kunnossa ennen messujen avautumista.
– Näiltä osin on hänen mielestään toimittu mallikkaasti.
Mikkelipuisto on toimittanut asuntomessualueelle pitkin kevättä paljon kukkia ja taimia, joista osaa myös hoidetaan messujen ajan päivittäin.

Kesän oikulliset kelit runsainekin sateineen ovat Reeta Vahan kokemuksilla olleet pihoille ja yhteisille viheralueille otolliset.
– Luonnon suoma kastelu ja viileähköt kelit ovat edistänyt miljöön kuntoa ja vehreyttä. Helteellä olisi tarvittu paljon enemmän hoitoa ja kastelua.

Antero Heikkinen