Rami katsoo kauemmaksi

Raimo Liedes (toinen oik.) on onnellinen, kun lapset ja lapsenlapset ovat innostuneita hänen perustamastaan yrityksestä. Kuvassa vasemmalta Olivia Turunen, Jonna Liedes, Pirita Huikuri, Helmi Turunen sekä Isto Huikuri.

Mikkelissä ja valtakunnallisestikin tunnettu Ramin Konditoria on toiminut 20 vuotta, mutta perheyrityksen juuret ovat paljon syvemmällä. Yhtiö on viime vuosina laajentunut myös naapurikaupunkeihin.

Yrityksen juuret ovat 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla keskipohjaisessa Kannuksen pitäjässä. Raimo Liedeksen vanhemmat perustivat leipomon vuonna 1950, mutta hänen isoidillään oli ollut keskikievari- ja leipomotoimintaa jo paljon aiemmin.
–Niiltä ajoita on peräisin juuri, jota käytämme edelleen leivän kohottamiseen, sanoo Ramin Konditorian toimitusjohtaja Pirita Huikuri.

Raimo Liedes lähti 1980-lvuun puolimaissa Pohjanmaalta Savoon katselemamaan uusia maisemia. Parhaimmat löytyivät Mikkelistä, jonne hän asettui ja osti ensin Maken Konditorian ja perusti sitten Ramin Konditorian.
Ramin Konditorian alku Mikonkadulla oli vaatimaton, kun Raimo Liedes leipoi ja tytär Pirita Huikuri möi.
–Isä teki leipää ja kaikkea mitä ihmiset halusivat ostaa. Ohjenuora oli heti alusta laatu ja hyvä palvelu. Kysyntä kasvoi koko ajan mukavasti.

Kahdessa vuosikymmenessä on leipomo kasvanut reippaasti. Nykyisin Ramin Konditoria työllistää 40 henkeä ja vuotuinen liikevaihto on kolmen miljoonan euron luokkaa.
Ramin Konditorian periaatteena on ollut kaiken aikaa se, että oma tuotanto myydään omissa kahviloissa. Vähittäiskaupan hyllyille ei ole ollut hinkua.

Omaa kahvilaketjua onkin rakennettu viime vuosina jatkuvasti. Mikkelissä Ramilla on nyt neljä ympärivuotista kahvilaa sekä kesäkahvila torilla.
Yritys on laajentanut myös Mikkelin ulkopuolelle, ensin Kouvolaan neljä vuotta sitten ja viime joulukuussa Kuopioon.

Huikuri sanoo, että Mikkelissä Ramilla on kahviloita nyt sopivasti, mutta lähikaupungeissa hyvät liikepaikat kiinnostavat yhä.
–Juuri nyt sulattelemme Kuopion aloitusta, mutta tarkkailemme kyllä tilannetta. Meille myös tarjotaan usein paikkoja vuokrattavaksi.

Ramin Konditorian menestys muistetaan TV:n Suomen paras leipomo -kisassa, jossa mikkeliläistaiturit selvisivät neljän parhaan joukossa.
–Se on edelleen hyvin ihmisten mielissä, mikä helpottaa menemistä uusiin kaupunkeihin. Menisimme ilman muuta samanlaiseen kisaan, jos tilaisuus tulisi.

Ramilla perhe on tärkeä.

Ramin Konditoriassa perhe on selvästikin tärkeä. Niinpä haastatteluhetkeen saapuvat Raimo Liedeksen ja Pirita Huikurin lisäksi vävy Isto Huikuri, tytär Jonna Liedes sekä lapsenlapset Olivia Turunen, 16, ja Helmi Turunen, 8.
Jokaisella perheenjäsenellä on tärkeä rooli yrityksessä, myös lapsenlapsilla, joista vanhimmat ovat tänäkin vuonna kesätöissä perheyrityksessä.
–On tosi mukavaa ja onnellista, että meillä on jatkajia omasta takaa, Raimo Liedes sanoo.
Huikuri sanoo, että yrityksen linjaukset eivät muutu. Laadukas ja kehittyvä tuotanto ja palvelu kantavat myös jatkossa.

Tuotekehityksestä huolehtivat Raimo ja Jonna Liedes, joiden matka vie pari kertaa vuodessa ulkomaille oppimaan uutta.
–Vähintään kaksi kertaa vuodessa menemme ulkomaille katsomaan, mitä alalle kuuluu, sanoo moninkertaisesti palkittu kondiittorimestari Raimo Liedes.
Konditorian tuotevalikoima uudistuu jatkuvasti. Liedeksen mukaan on monia klassikkoja, joita kysytään vuodesta toiseen. Tosialta esimerkiksi keventäminen näkyy.
–Nyt syödään mieluummin hyydykekakkuja kuin kermaleivoksia.
Ihan uuttaakin on otettu ohjelmaan, kun Ramilla on alettu tuottaa gelatoa italialaisen reseptin mukaan suomalaisesta maidosta ja kermasta.

Huikuri sanoo, että Rami suosii lähialueen raaka-aineita.
–Ostammme kananmunia, salaatteja, kasviksia, marjoja ja muita tuotteita mikkeliläisiltä ja juvalaisilta tuottajilta ja yrityksiltä.