Markku Kakriaisen suuri hetki

Markku Kakriainen kiittää laajaa itäsuomalaista yhteistyötä Viitostien remontista. Mikkelin kohdan valmistumista juhlitaan ensi keskiviikkona.

Piikit vähenevät maakuntaneuvos Markku Kakriaisen, 63, aamukammassa. Hän on jättämässä Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtajan työt hyvissä tunnelmissa.

Kakriaisen eläkkeelle jäämiseen eli maaliskuun alkuun on toki vielä aikaa. Käytännössä työviikkoja on rajallisesti, sillä pitämättömiä lomia on tarkoitus kuluttaa vuodenvaihteen jälkeen. Syksyynkin mahtuu matkoja niin, että mieli alkaa jo taipua uuteen asentoon.
– Ajatukset alkavat olla uudessa elämänvaiheessa.

Ensi viikolla keskiviikkona maakuntaneuvoksella on edessä yksi elämänsä suurista hetkistä, kun Viitostien Mikkelin kohdan valmistumista juhlitaan. Viitostien kehittäminen on ollut Kakriaiselle mittava, vuosia kestänyt elämäntehtävä.
– Hyvältä tämä tuntuu. Rahat eivät ole valtiolta tulleet helposti, mutta ne on saatu.

Kakriainen on ollut Viitostien kanssa naimisissa enemmän ja vähemmän vuodesta 1979, jolloin hänestä tuli paikallisen kuljetusyrityksen nuori toimitusjohtaja. Viimeksi kuluneet 20 vuotta hän on edistänyt väyläasiaa kauppakamarin toimitusjohtajana.

Kymmenen vuotta Kakriainen on vetänyt Viitostie ry:n puheenjohtajana kivirekeä, jonka jalasten alla on ratissut milloin valtion totaalinen rahapula milloin epäsuotuiset poliittiset suhdanteet. Eteenpäin on silti pikkuhiljaa päästy hyvällä itäsuomalaisella yhteispelillä.
– Mikkelin kohta ja eteläpuoli on nyt muutamaa pätkää vaille kunnossa. Niiden korjausta on vietävä eteenpäin, ja katsottava mistä niihin löytyy 80 miljoonaa euroa.

Nyt käyttöön vihittävä Mikkelin kohdan korjaus ulottuu Pitkäjärveltä Visulahteen. Muutaman kilometrin mittainen tieosuus on Mikkelin kaupungin kasvun kannalta tärkeä. Tiet ja kaavoitus asettuvat lopulliseen muotoonsa, joten ne eivät enää aseta kaupungin kasvulle estettä.

Tienteko jatkuu melkeinpä saman tien Visulahdesta kohti Juvaa, jonne remontti saapuu parissa vuodessa. Rahaa on valtion budjettiin varattu 121 miljoonaa euroa, joka riittää laadukkaaseen uudistamiseen.

Kakriainen kertaa, että kaikki järkisyyt Viitostien remontille ovat olemassa.
– Viitostien korjaus on todella tärkeää. Turvallisuus paranee, yritysten kuljetuskustannukset laskevat ja liikkuminen nopeutuu.

Kakriainen korostaa, että Viitostien remonttia on ajettu ja ajetaan yhä Itä-Suomen maakuntien laajalla yhteistyöllä. Paljon töitä ovat tehneet muun muassa entiset kuntajohtajat Mikkelin Eero Kaitainen ja Juvan Heikki Laukkanen sekä entinen tiejohtaja Petri Keränen.
– Oli tietenkin tärkeää, että Lenita (Toivakka) ja Olli (Rehn) istuivat hallituksessa juuri silloin, kun ratkaisuja Mikkelin ja Juvan välin rahoituksesta tehtiin.

Markku Kakriainen on luja lobbaaja ja viitseliäs verkottuja. Hän ei laske tunteja eikä kilometrejä, kun hän ottaa asian hoitaakseen. Hän on paiskinut töitä maakunnan ihmisten ja yritysten eteen.

Kakriaisen lobbarin ura on komea, vaikka kansa ei häntä koskaan äänestänyt edustajakseen Arkadianmäelle. Hän jäi kolmasti eduskuntavaaleissa rannalle.
– Aikanaan harmitti, mutta se meni ohi. Olen saanut vaikuttaa, kun istuin muun muassa 12 vuotta keskustan puoluehallituksessa.

Kakriainen iloitsee myös siitä, että hänellä on ollut toimivat suhteet kaikkiin muihinkin puolueisiin kuin omaansa.
Vaikka iso tavoite Viitostien kohenemisen myötä täytyy, ei edunvalvonta saa loppua. Etelä-Savon numerot saadaan kohenemaan vain yhdellä keinolla.
– Yritysten toiminta edellytysten parantaminen on välttämätöntä, samoin kasvu ja kansainvälistyminen.

Etenkin kansainvälistymisen eteen Kakriainen itse on tehnyt voitavansa. Hän on luonut suhteita aktiivisesti etenkin Venäjälle ja Kiinaan. Hän arvio, että Etelä-Savossa on viime vuosina vieraillut tuhatkunta kiinalaista,
– Mahdollisuudet bisnekseen ovat suuret, etenkin maakunnan ruoka-. vesi- ja jäteosaamisen ansioista.

Kakriaisella on edessä vielä jäähyväisreissut syksyllä Venäjälle ja kevätpuolella Kiinaan sekä myynnin edistämismatka Iraniin.
– Vieläkin enemmän ja isommalla porukalla olisi maailmalla reissattava.

Kakriaisen työ Etelä-Savon ja Mikkelin eteen jatkuu myös eläkkeellä. Hän on edelleen muun muassa Mikkelin kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston jäsen.
– Teen jotakin, mutta en vielä tarkkaan osaa sanoa, mihin ryhdyn. Se on hyvä, että vastuupaikoille saadaan uusia ihmisiä ja ajatuksia.