Kolumni: Poikas` valveill´ on

Maavoimien entinen ja uusi johto Seppo Toivonen (vas.) ja Petri Hulkko.

Kenraaliluutnantti Seppo Toivonen, 60, teki kaikilla mittareilla mitaten erinomaisen kolmivuotisen urakan maavoimien komentajana.
Toivonen oli keskeinen suunnittelija puolustusvoimauudistuksessa, jonka valmistelu aloitettiin 2010. Valtion rahapula pani puolustusvoimat tuolloin erityisen koville.
Suomen armeija kuitenkin tuli ulos säästökuurista edelleen uskottavana. Nykyinen sodan ajan vahvuus on 230 000 sotilasta. Suomen maajoukot ovat yksi Euroopan vahvimmista.

Heinäkuusta 2014 saakka Toivonen on toteuttanut suunnitelmiaan suurimman puolustushaaran eli maavoimien komentajana Mikkelissä. Maavoimat ovat koko maanpuolustuksen runko, sillä ne muodostavat kaksi kolmannesta Suomen puolustusvoimista.
Toivonen on rakentanut maavoimista joustavaa ja hyvin koulutettua organisaatiota, jolla on entistä parempi kyky reagoida nopeasti muuttuviin oloihin.
Niinpä maavoimillakin on nyt valmiusyksiköt, jotka voivat reagoida heti siinä kuin ilmavoimat ja merivoimat reagoivat esimerkiksi rajaloukkauksiin – tai yllätyshyökkäyksiin.

Petri Hulkolla, 55, on poikkeukselliset valmiudet jatkaa maavoimien kehittämistä menestyksellisesti. Hän on työskennellyt maavoimien esikunnan keskeisissä tehtävissä kuusi vuotta.
Lisäksi Hulkolla on kokemusta niin joukko-osastoista, kansainvälisestä yhteistyöstä kuin puolustusministerin avustamisesta. Harvardin kurssitkin on käyty.
Erityismaininnan uusi komentaja saa siitä, että hän asuu Mikkelissä. Kaikki edeltäjät ovat olleet helsinkiläisiä.

Komentajan vaihdosta juhlistettiin maanantaina Mikkelissä hyvin kansainvälisellä joukolla. Vieraita oli Natoa ja Kiinaa myöten.
Paikallinen edustus olikin sitten yllättävän ohut. Poissa olivat niin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen kuin kaupunginjohtaja Timo Halonenkin.
Ilman Mikkelin kaupungin vaakunaa ei poistuvan komentajan sentään tarvinnut päämajakaupungista lähteä. Sen ojensi tottuneesti entinen valtuuston puheenjohtaja Olli Nepponen.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. U.M.S 03/08/2017 19:19

Tiedoksi vaan päätoimittaja Honkamaalle, että Mikkelissä maavoimien esikunta ei todellakaan toimi Karkealammella vaan Karkialammella. Kyseinen alue on ollut nimeltään Karkialampi iät ja ajat vaikka päätoimittaja artikkelissaan ”Isäntä vaihtui Karkealammella” toisin kirjoittaakin.