Kolumni: Kaveria jätetään

Terveisiä kesäisestä Helsingistä.

Eduskuntaryhmät kiersivät viime viikolla kaakkoisia maakuntia hanakasti. Keskusta kävi Savonlinnassa, SDP Kouvolassa ja Kotkassa sekä kokoomus Mikkelissä ja Kouvolassa.

Mikkelissäkin kokoomusta seurasi niin sanottu laahus eli pääkaupungin media. Iltaa istuttiin Naisvuorella Tempossa.
Satuin pöytään, jossa kokoomuspoliitikkojen lisäksi oli Ilta-Sanomien, Lännen Median ja Länsi-Savon edustajat sekä Helsingin Sanominen kokenut toimittaja Juha Akkanen.

Akkanen on leppoisan näköinen kaveri, jonka vieressä istuin koko illan. Muistaakseni emme vaihtaneet sanaakaan, koska kummallakin tuntui olevan enemmän rupateltavaa toisaalla.

Vaikeaa sanoa, mitä poliitikoille jäi maakuntamatkasta käteen. Se kyllä tiedetään, miten toimittaja Akkanen maaseutumatkailun koki. Hän purki tuntojaan Helsingin Sanomien pääkirjoitussivun kolumnissaan (30.8.).

Ankeaa oli ollut elokuisessa tihkusateessa niin Savonlinnassa kuin Mikkelissäkin. Kouvolassa oli Akkasesta ankeaa, vaikka paistoi.

Akkanen raportoi, että Kotkassa ja Kouvolassa asuntojen hinnat putoavat parilla prosentilla vuodessa. Pohjaa ei hänen mukaansa ole vielä nähty.

Otsikolla ”Suomen jako kahtia syvenee” kirjoittanut kolumnisti totesi kylmänviileästi, ettei vallitsevaa kehitystä voi hallinnollisilla päätöksillä pysäyttää.
Miksi pitäisikään, Akkanen kysyy. Ihmiset kun muuttavat sinne, missä on työpaikkoja ja toimivat palvelut.

Kyllä tämä Akkasen teksti on kyynisintä, mitä olen aikoihin lukenut. Eriarvoistuminen ei ole hänen huolensa.

Todisteeksi aluepolitiikan tehottomuudesta kirjoittaja tarjoaa sananlaskua, jonka mukaan kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Ikävää, surullista ja loukkaava on, että nämä akkaset toistuvasti unohtavat historian, maantieteen sekä talouden perusteet. Unholaan jäävät ison maan mittasuhteet, luonnonvarat ja se, että neljä miljoonaa suomalaista asuu yhä muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

Milloin meistä tuli Suomi, joka jättää ison osan maasta ja kansasta oman onnensa nojaan?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.