Kolumni: Avoimin kortein

”Mikkelissä ilmoitukset tulivat julki maanantaina kaupungin verkkopalvelussa.”

Mikkelin kaupungin tärkeimmät päättäjät ovat sidonnaisuutensa ilmoittaneet. Uusi rekisteri lisää avoimutta ja luottamusta paikalliseen päätöksentekoon.

Mikkelissä ilmoitukset tulivat julki maanantaina kaupungin verkkopalvelussa. Järisyttäviä yllätyksiä ei koettu. Valtaosalla 90 päättäjästä ei ollut mitään ilmoitettavaa.

Lain mukaan ilmoitusvelvollisten tulee julkistaa merkittävät sidonnaisuudet. Niinpä tiedämme nyt senkin, että yksi Mikkelin valtuutetuista on Lähemäen koulun vanhempain toimikunnan hallituksen varajäsen.

Tosiaasalta uuden vaikutusvaltaisen konserni- ja elinvoimajaoksen puheenjohtaja Olli Marjalaakso (kok.) ei näköjään koe merkittäväksi sidokseksi sitä, että hän työskentelee Mäntyharjun kunnan omistaman elinkeinoyhtiön palkkalistoilla.

Kömmähdykset menevät alkukankeuden piikkiin. Ne vähenevät, kunhan uuteen rekisteriin totutaan.

Sidonnaisuudet avaamalla halutaan arvatenkin avoimuutta yritysten rooliin kunnallisessa päätöksenteossa. Mikkelin päättäjillä on ilmoitusten perustella kovin vähän sidoksia yrityksiin.

Se voi olla näkökulmasta riippuen hyvä tai paha. Isoilla osuustoiminnallisilla yhtiöillä esimerkiksi ei ole erityisen vankkaa edustusta Mikkelin vallan kammareissa.

Ilmoitusten mukaan Suur-Savon Osuuskaupan hallinnossa ovat mukana valtuutetut Satu Taavitsainen (sd.), Jyrki Koivikko (kok.) ja Taina Harmoinen (kesk.). Suur-Savon Osuuspankin väreissä toimii Keijo Siitari (kesk.).

Muihin yrityksiin Mikkelin päättäjillä on vähän sidoksia. Poikkeuksen tekevät kuntien omistamat energiayhtiöt, joiden hallinnossa on useita valtuutettuja edustamassa omistajaa.

Sidonnaisuuksien puute voidaan toisinaan kokea paremmaksi kuin niiden runsaus. Näinhän asia ei ole.

Vähät sidokset saatavat kertoa kokemuksen puutteesta ja kontaktien vähäisyydestä, joita jokainen päättäjä kuitenkin kipeästi kaipaa.

Sidokset eivät siis ole pahasta, mutta on kaikkien etu, että ne ovat nyt Mikkelissäkin jokaisen kuntalaisen luettavissa kaupungin verkkopalvelussa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.