Juhis johtaa rennosti

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on erittäin tyytyväinen Mikkelissä tehtävään tieteelliseen työhön.

Juha-Matti Saksa ei millään mahdu perinteiseen rehtorin muottiin. Lappeenrannan teknillistä yliopistoa (LUT) johtava ”Juhis” puhuu ja hymyilee paljon ja laukoo asioita suoraan huumorin siivittämänä.

Näyte Saksan esiintymisestä nähtiin pari viikkoa sitten, kun hän puhui johtamisesta yrityskummeille Mikaelissa valtakunnallisessa seminaarissa. Epämuodollinen esiintyminen ihastutti bisnesyleisöä.

Viikkoa myöhemmin rehtori oli taas Mikkelissä. Tällä kertaa hän ajoi matkan varta vasten tätä haastattelua varten.
– Ei tämä ole matka eikä mikään. Sitä paitsi viestintäjohtajamme on sanonut, että jos media jotain tahtoo, tee se heti ja empimättä.

Saksa, lempinimeltään siis Juhis, ajaa Mikkeliin usein muutenkin kuin työasioissa. Hänen vanhempansa asuvat Emolassa, jonne kaksi kuulemma vilkasta pojanpoikaa usein tulevat mummolaan.

Ylioppilas Saksa lähti Mikkelistä 1995 opiskelemaan kauppatieteitä Lappeenrantaan.
– Opinnot maistuivat siinä vaiheessa varsin hyvin, sillä olin tehnyt hommia vahtimestarina ja raksalla.

Opintie johti väitöskirjaan, professuuriin ja helmikuussa 2016 LUTin rehtorin tehtävään.

Saksa ei pidä pönöttämisestä, turhista kokouksista eikä paikallaan istumisesta. Työhuonetta hänellä ei ole, ja hän liikkuu joukkojensa parissa niin paljon kuin mahdollista.

Saksa on nyt vetänyt vaativaa tehtävää puolitoista vuotta omintakeisella tyylillään. LUT on rehtorin mielessä hyvässä kuosissa, vaikka taloushuoliakin riittää. Opiskelijoita on 4500 ja henkilökuntaa 900.
– Tärkein mittari on työtyytyväisyys. Se on 3,6-3,7 eli oikein hyvällä tasolla.

LUT on yliopistoista pienimpiä, kansainvälisimpiä ja tehokkaimpia. Opiskelijat työllistyvät poikkeuksellisen hyvin.
– Suomen 14 yliopistosta kuusi täyttää tutkimusyliopiston kriteerit. LUT on yksi niistä.

LUT Savon leivissä Mikkelissä työskentelee noin 40 tieteentekijää. Ryhmä saa vahvistusta, kun näinä päivinä Mikkelissä aloittaa kaksi uutta professuuria.

Uudet professorit liittyvät osuustoimintaan sekä pk-yritysten kasvuyrittäjyyteen ja kansainvälistymiseen. Professori Henri Hakalan heiniä on osuustoiminta ja professori Mikko Pynnösen pk-yritysten kasvu.

Mikkelissä työskentelee entuudestaan kaksi ansioitunutta professoria eli Mika Sillanpää ja Tapio Ranta.
– He ovat tehneet erittäin hyvää työtä. Mikkelissä tehtyjen julkaisujen määrä ja laatu ovat erinomaisella tasolla. Olen erittäin tyytyväinen.

Saksa sanoo, että Mikkelissä on toimittu LUTin arvojen mukaan. Ne ovat rohkeus menestyä, intohimo luoda uutta tieteen avulla ja tahto rakentaa hyvinvointia.

Saksa kiittää runsain mitoin myös paikallisia päättäjiä sitoutumisesta uusien tutkimusryhmien rakentamiseen.

Nimeltä mainiten kiitosta saavat Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen, Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtajan Heikki Hämäläinen, Suur-Savon Osuuspankin kauppaneuvos Kari Manninen, maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen sekä maakuntaneuvos Markku Kakriainen, joka toimii Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtajana.
– Näiden herrojen kanssa asiat etenevät ja yhteistyö sujuu.

Saksa toivoo, että alueen yritykset osaisivat entistä enemmän käyttää LUTin osaamista hyväkseen.
– Meiltä voi laajojen tutkimushankkeiden lisäksi tilata diplomitöitä, graduja ja tutkimuksia sekä rekrytoida harjoittelijoita ja työntekijöitä.