20.07.

Mansikkaa riittää pitkälle elokuulle

Helgi Pure ja Marja-Leena Bilund punnitsivat mansikoita tiistaiaamuna. Punnittujen mansikoiden matka jatkui seuraavaksi kauppoihin.

Alkukesän koleista keleistä huolimatta mansikkaa riittää edelleen.

Sattilan Marjatilan viljelijäpariskunta Timo Bilund ja Marja-Leena Bilund sanovat, että syytä huoleen mansikoiden loppumisesta ei ole.
-Mansikka kypsyy nyt hitaammin, koska varsinaisia hellepäiviä on ollut niin vähän. Hellekesinä mansikka kypsyy nopeammin, mutta nyt on pääsato polkasta menossa ja sitä kyllä riittää, Marja-Leena kertoo.
-Hitaasti kypsyminen vaikuttaa siihen, että mansikkaa riittää vielä pitkälle elokuulle, jos säät vain sen sallivat, jatkaa Timo Bilund.

Viljelijöiden mukaan mansikan hinta tulee todennäköisesti pysymään tasaisena.
-Ei kannata jäädä odottelemaan, että hinnat laskisivat, koska silloin helposti kolahtaa omaan nilkkaan, jos säät yhtäkkiä viilenevät entisestään. Kannattaa ostaa silloin kun sitä on, Bilundit kehottavat.

Sattilan Marjatilan mansikat maksavat tällä hetkellä noin 28–35 euroa viideltä kilolta.
-Mutta hinta voi muuttua jopa päivittäin. Kaikki on laadusta ja määrästä kiinni.

Sattilassa mansikkaa on viljelty jo 1960-luvulta saakka. Mansikkapeltoa on noin kuusi hehtaaria ja poimijoita on noin 40. Poimijat ovat tulleen pääosin Ukrainasta ja Virosta.
-Osa poimijoista on työskennellyt tilallamme jo toistakymmentä vuotta. He ovat todella ahkeraa porukkaa ja tekevät pitkää päivää mielellään, Marja-Leena kertoo.
-Jos meillä ei olisi näin reipasta porukkaa täällä, ei tulisi mitään. Mansikkaa lähtee täällä kauppoihin joka päivä runsaasti, sillä myymme mieluiten aina samana päivänä poimittua tuoretta mansikkaa, sanoo Timo Bilund.

Sattilan Marjatilalla ei ole tällä hetkelle itsepoimintaa. Marja-Leena Bilund kertoo syynä olevan sateiset kelit.
-Ihmiset eivät lähde sateisina päivinä liikkeelle, jolloin mansikat jäävät poimimatta. Hellekesinä on varaa odotella poimijoita, mutta nyt teemme omalla porukalla ripeästi hommia, jotta saamme sadon nopeasti kauppoihin.

Viljelijät muistuttavat, että jokaisen mansikkakuorman takana on kova työ. Mansikat istutetaan, poimitaan, lajitellaan ja punnitaan käsityönä.
-Työt alkavat aamuvarhain. Myös kontrolli on tärkeää, sillä laatu täytyy pitää hyvänä.

Muutaman vuoden Sattilan Marjatilalla työskennellyt Helgi Pure kehuu työtään mieluisaksi.
-Saa itse vaikuttaa palkkaansa. Mitä ahkerampi on, sitä enemmän tienaa. Tämä on tarkkaa työtä. Poimimme vain ne mansikat, jotka itse voisimme syödä.

Marjatilalla viljellään myös saskatoonia eli marjatuomipihlajaa.
-Saskatoonia kasvaa meillä noin puolen hehtaarin alueella. Saskatonin marjat ovat mustikkamaisia, mutta makeampia.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.