27.07.

Maakunnan viljelijöillä uusi keulamies

Ei ole mikään ihme, että juuri juvalainen Jouni Paunonen, 51, on valittu viljelijöitten uudeksi nokkamieheksi Etelä-Savossa.
Paunonen otti 352-vuotiaan sukutilan ohjat reilusti alle kolmikymppisenä 1990-luvun alussa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.
Paunolan tilan viljelyala on kasvanut 16 hehtaarista 83 hehtaariin. Tuotantosuunta on vaihtunut kahdesti, kun maitotila siirtyi ensin kalkkunatuotantoon ja sitten vuonna 2009 kananmuniin.
– On ollut paljon oppimista, kun sähköasentajan koulutuksen saaneena opettelin ensin lehmien ja kalkkunoitten tavoille ja nyt sitten viimeksi kanojen.
Paunonen sanoo, että kovaakin kokemusta on tullut. Juvan kalkkunabuumista runsaan kymmenen vuoden takaa saisi hänen mukaansa vaikka kirjan.
– Kalkkunaharjoituksesta jäi sellainen opetus, että sitä olisi pitänyt jaksaa jatkaa vielä kaksi vuotta.
Viljelijöillä voisi olla paljonkin murehtimista, kun tulotaso on polkenut pitkän paikallaan tai jopa monella tuotantosunnalla kaventunut.
MTK:n uusi nokkamies ei halua kuulua valittajien joukkoon. Surkuttelu ei kuulu hänen keinovalikoimaansa, vaan hän pyrkii etsimään tietä eteenpäin myönteisyyden ja vahvuuksien kautta.
– Yleiselle murrokselle emme voi mitään, emme yksittäisinä yrittäjinä emmekä järjestönä. Minusta on vain mentävä eteenpäin vahvuuksien kautta, Jos yksi asia ei toimi, niin sitten yritetään jotakin muuta.
Paunolan tilan päätuotantosuunta ovat nyt kananmunat. Noin 36 000 kanaa munivat pienryhmäkanalassa 30 000 munaa vuorokaudessa. Lisäksi tilalla on nuorikkokasvatusta yhdessä Antti Luttisen kanssa.
Munien hinta on juuri nyt matala, mutta Paunonen uskoo, että suunta on parempaan päin. Munantuotannosta on valtakunnassa poistumassa pieniä tiloja, joilla ei ole jatkajaa. Tilojen keskikoko on alle 12 000 kanaa.
Paunolan munat pääosin menevät valtakunnallisen välittäjän kautta ympäri maata, mutta myös tilan omat pakkaamoluvat ovat kunnossa. Suorat toimitukset oman alueen liikkeisiin on aloitettua, samoin suoramyynti tilalta kuluttajille.
– On mukavaa, kun päästä juttelemaan suoraan kuluttajien kanssa, ja tuore muna on ihan toinen tuote kuin pari, kolme päivää vanha, joita kaupoissa on tarjolla, sanoo Paunolan tilan emäntä Marjut Suontausta.
Paunolan sukutilan tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä perheen nuori polvi on maahenkistä lääkäriksi opiskelevaa Aino-tytärtä myöten.
– Aino sanoi, että hän on valmis tulemaan aikanakin asuttamaan kotitilaa, jos veli ei haluaisi tilaa jatkaa, sanoo Marjut Suontausta.
Pelko lienee turha, sillä Antti Paunonen, 22, opiskelee agrologiksi Saarijärjellä ammattikorkeakoulussa.
– Maatalous on mun juttu. Rakennemuutos toiseenkin suuntaan on mahdollinen niin, että maaseutu ja rauhallisuuskin kiinnostavat taas nuoria, Antti Paunonen pohtii.
Jouni-isä sanoo olevansa valmis sukupolvenvaihdokseen, heti, kun aika on kaikilta osin kypsä.
– Olen valmis antamaan vastuuta, mutta tarjolla on myös neuvoja, jos tarvetta on.
Vanhan sukutilan jatkuminen on Paunolan tuvassa luonnollisesti tärkeä juttu.
– Sukutilan pitkä perine velvoittaa ja antaa uskoa. Aina on eletty ja selvitty, vaikka varmasti on ollut vaikeitakin aikoja, isäntä sanoo.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.