20.07.

Kolumni: Miljardi mätänee

"Mukava on käydä lomareissussa vaikka kuinka kaukana, mutta yhtä mukava on aina palata Pakosaaren rauhaan. "

Ystävien kesäasunnoilla on mukava vierailla, mutta tänä suvena on keskusteluissa noussut esiin huolestuttava piirre. Puheeksi on tullut useammin kuin kerran mökkien tulevaisuus Suomessa.

Parhailla paikoilla Saimaata seisoo luotettavien havaintojen mukaan loma-asuntoja koko kesän tyhjillään. Kymmenestä mökistä on ainakin kuusi vähällä käytöllä tai tyystin kylmillään, kertoi huolestunut helsinkiläinen mökinomistaja.

Oman mökkinsä Anttolassa oli ystäväni saanut markkinoitua lapsilleen, jotka olivat suostuneet yhdessä ottamaan vastuulleen vuosikymmeniä vaalitun, upean rantapaikan.
Näin hyvin ei käy kaikissa suvuissa. Nuori polvi ei kuulemma ole yhtä innossaan mökkeilystä kuin vanhempansa.

Tilastotkin tukevat kansalaishavaintoja. Suomessa rakennetaan uusia loma-asuntoja alle kolmannes huippuvuosien määrästä. Vanhojen mökien kysyntä ja sitä myöten hinnatkin ovat pikemmin laskussa kuin nousussa.

Mitä vikaa on mökkeilyssä, tuumailin Puulan Pakosaaressa tiistai-iltana löylyjen välissä. Olimme tulomatkalla onnistuneet juuri ja juuri välttämään rankan kuuron. Nyt Puulan pinta oli raukea sateen ja kovan tuulen tauottua.
Männikköisessä kalliosaaressa on helppo hengittää ja oleilla. Mitään riesoja ei ole; ei hyttysiä, käärmeitä, punkkeja eikä ruohonleikkuuta. Metsämarjoja ja sieniä saa pihapiiristä ja naapurisaarista.

Mukava on käydä lomareissussa vaikka kuinka kaukana, mutta yhtä mukava on aina palata Pakosaaren rauhaan.

Miten tämän nyt sanoisi riittävän selkeästi? Jos nuoret sukupolvet eivät muusta välitä, niin voisiko raha kiinnostaa?
Mikkelissä on kymmenen tuhatta kesäasuntoa, joiden keskimäärinen arvo on 100 000 euroa. Pelkästään Mikkelin mökeissä on siis kiinni miljardiomaisuus, josta kannattaisi pitää visusti huolta.

Järki uhkaa jättää myös toisaalla. Ehkä kirjoitan seuraavaksi oodin kirjahyllylle, joka ei muka kuulu nykykotkotusten mukaiseen kotiin.

Tapio Honkamaa
Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Kommentit

  1. Mökistä_haaveileva 21/07/2017 21:22

    jos 59 neliön lautamökki maksaa 110 000 euroa, niin joutaakin jäädä happanemaan. Kukaan hullu moisia summia syydän moiseen laitokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.