Kolumni: Mikkelin käyttöohjeet

Arvoisat asuntomessuvieraat ja muut matkustavaiset. Mikkeliläiset eivät ole monimutkaista väkeä, mutta jokunen sana Mikkeliin tulijoille voi varulta olla paikallaan.
Mikkeliläiset asuvat Hämeen, Karjalan sekä Savon heimojen kohtaamispisteessä. Savolaisiksi he ovat ujoja, hämäläisiksi vilkkaita ja karjalaisiksi totisia.
Suomella pärjää Mikkelin torilla paljon paremmin kuin Kuopiossa. Minä on miä, ja minun on miun jne.

Mikkelin sijainti Saimaan ja Puulaveden välissä on ihanteellinen. Maisemat ovat Suomen kauneimmat, ja myös lukuisat ulkomaiset seudut kalpenevat.
Sotilasmaantieteellisesti Mikkeli asemoituu todistetusti ihanteellisesti. Mannerheim johti kolme kertaa sotaa Mikkelin päämajasta, mistä muistona kaupungissa on kaksi hienoa sotahistoriallista museota.
Mikkelin Karkialammella toimii nytkin Maavoimien komentokeskus, josta johdetaan kahta kolmannesta Suomen armeijasta.

Mikkeli täyttää ensi vuonna 180 vuotta. Onneksi asemakaavan laati aikanaan Engel, minkä ansiosta 55 000 asukkaan kaupunki on kokonsa nähden toimiva ja vilkas. Ytimessä on kaupunkilaisten ylpeys, tori.
Omaa yliopistoa ei ole, mutta hengenelämä on silti arvossaan. Korkeinta opetusta tarjoavat yliopistokeskus ja ammattikorkeakoulu.
Kaupunki on tunnettu Musiikkijuhlistaan, Jurassic Rockista sekä keskusteluista, joita käydään vuosittain Päämajasymposiumissa, Mikkelin Kesäpäivillä ja Mikkelin Akatemiassa.
Puhumatta lähiruokakulttuurista, joka näkyy joka kadunkulmassa. Kokeilkaapa vaikkapa Vinoa, Vileetä, Tempoa ja Terttiä.

Varsinaisia heikkouksia Mikkelillä on vähän, mutta yrityksiä ja työpaikkoja tänne mahtuisi enemmänkin. Hallinto- ja koulukaupunki kasvaa vähitellen myös palvelujen ja teollisuuden keskukseksi.
Urheilussa parhaat päivät ovat takana ja edessä pikemmin kuin nykyhetkessä. Jalkapallo ja hiihto ovat hiukan hiipuneet. Jos urheilusta tekee mieli rupatella, kannattaa kokeilla jääkiekkoa.
Näitä neuvoja seuraamalla ei Mikkelin vierailu voi mennä ihan pieleen. Toki kannattaa muistaa se, että kirjoittaja itsekin on tullut kaupunkiin junan tuomana vasta 10 vuotta sitten.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Sisko Seppä 14/07/2017 08:50

Unohdit kertoa, että golfaajille Mikkeli tarjoaa kodikkaan Annilan kentän ja mukavaa peliseuraa.