29.06.

Viimeinen näytös alkaa

Peter Schünemannin työ Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisena neuvonantajana päättyy tämän kesän festivaaleihin.

Peter Schünemann on hampurilainen musiikkimies, joka ajautui kahden rakkauden kautta kauas pohjoiseen Mikkeliin. Ensimmäinen rakkaus oli klassinen musiikki ja toinen mikkeliläinen Marja.

Mikkeliin matka toi ensi kertaa käymään 1990-luvun puolivälissä ja vakituisesti 2002. Nyt Schünemann asuu vaimonsa Marja Schünemannin kanssa Mikkelissä Hänskin kulmilla.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Schünemann on asunut Mikkelissä 15 vuotta ja ollut yhtä monta kertaa valitsemassa Mikkelin musiikkijuhlien ohjelmistoa.

Viikonvaihteessa alkavien juhlien ohjelmisto on Schünemannin viimeinen näytös.
– Nyt lopetan kokonaan työskentelyn musiikkijuhlilla. Tämä on viimeinen festivaalini.

Schünemann tuntee Mariinski-teatterin orkesterin maineikkaan johtajan Valeri Gergijevin vuodesta 1989, jolloin hän journalistina raportoi klassisesta musiikista saksalaisiin musiikkilehtiin.
– Tunnen Valerin hyvin, mutta emme me ystäviä ole. Teemme työtä yhdessä.

Schünemann kertoo sanovansa hyvin harvoja ihmisiä ystävikseen.
– Gergijev taas tuskin sanoo minua ystäväkseen, koska olen hyvin suora.

Musiikkijuhlien ohjelmisto on viime vuosina ollut yhä enemmän Schünemannin näköinen, koska maestrolla ovat kiireet vain lisääntyneet.
– En ole ylpeä siitä, että ohjelma on 15 vuoden ajan perustunut enimmäkseen suosituksiini. Toki se osoittaa, että Gergijev luottaa minuun, mutta muitakin syitä on.

Syistä vähäisin ei ole Gergijevin tolkuton kiire. Hän jakaa aikansa monen Mikkeliä paljon suuremman tapahtuman kanssa.

Rahasta eivät mariinskilaiset Mikkeliin tule, vaan erityisen Mikkelin hengen vetäminä. Puhdas, kaunis luonto sekä mahdollisuus lomailla ystävien kesken ovat jokavuotisen Mikkelin reissun merkittävinä motiiveina.
– Muusikot rakastavat Mikkeliä. Meillä on ohjelmisto, joka antaa aikaa lomailla, saunoa ja kalastaa. Myös vapaaehtoiset työntekijämme ovat iso osa Mikkelin henkeä.

Suomen juhlavuonna ohjelmistoon on mahdutettu tavallista enemmän suomalaista musiikkia Sibeliuksen johdolla. Ohjelmisto on myös linjattu siten, että salit täyttyisivät.
– Viime vuosi oli taloudellisesti hankala. Nyt haluamme paljon yleisöä Finlandian, Sibeliuksen ja Tšaikovskin vetämänä.

Schünemann haluaa muistuttaa, että Gergijevin johtamien konserttien lisäksi tarjolla on paljon muuta huipputason musikkia: Mariinskin puhaltajat Hirvensalmella, harpisti Sofia Kiprskaja, Olli Mustonen ja Iiro Rantala.

Erityisesti Schünemann iloitsee nuoren, lahjakkaan sopraanon Pelageja Kurennajan saapumisesta Mikkeliin.
– Hänellä on kaikkia edellytykset loistavaan kansainväliseen uraan. Hienoa, että hän tekee Suomen ensiesiintymisensä Mikkelissä.

Schünemann kyselee itseltään, miltä tuntuu, kun kaikki on ohitse. Hän mainitsee tiiviin yhteistyön musiikkijuhlien puheenjohtajan Jukka Tikan ja edesmenneen Kari Moringin kanssa.
– Luopuminen ei ole helppoa, mutta kaikki ystävä ovat yhä ystäviäni. Jatkossa voin nauttia vapaasti rakastamani festivaalin hengestä ja ohjelmasta.

Heti musiikkijuhlien jälkeen Schünemannista tulee taas toimittaja Sune Manninen. Koti on ja pysyy Mikkelissä.
– Sune Manninen on rakas nimimerkkini, kun kirjoitan juttuja lähinnä saksankielisiin lehtiin. Haluan kertoa hienoista musiikkijuhlista ja Mikkelin hengestä.

Mikkelin Musiikkijuhlat 1.-9. heinäkuuta Mikkelissä ja Hirvensalmella.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.