Työterveydestä tuli kultamuna

Iso yrityskauppa kiinnosti mediaa. Yle haastatteli maanantaina ostajaa eli Suur-Savon Heikki Hämäläistä. Myyjä eli kaupunginjohtaja Timo Halonen odotti vuoroaan. Vasemmalla Essoten viestintäpäällikkö Jouni Vahkoinen.

Etelä-Savon Työterveys Oy:n myynti tuottaa omistajalleen Mikkelin kaupungille sievoiset tulot. Kaupungin kassaan kilahtaa 5,3 miljoonaa euroa, mikäli maanantaina esitelty kauppa toteutuu.

Ostajat eli Osuuskauppa Suur-Savo ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) maksavat työterveysyhtiöstä kaupungille kauppahintana yhteensä 2,6 miljoonaa euroa.

Lisäksi hyvässä kunnossa olevan Etelä-Savon Työterveys Oy:n taseista ja rahastoista tuloutuu kaupungille 2,6 miljoonaa euroa aiempien vuosien voittoja.

Ostaja ja myyjä ovat harvinaisen samaa mieltä siitä, että kauppatavara on kunnossa.
– Etelä-Savon Työterveys Oy on vahva ja hyvin hoidettu yritys, totesivat sekä Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen että Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Osuuskauppa on Hämäläisen mukaan katsellut työterveysyhtiötä tarkalla silmällä jo jonkin aikaa. Kaupungin myyntihalut sen sijaan heräsivät vasta viime syksynä. Sosiaali- ja terveysuudistuksen edetessä on käynyt selväksi, etteivät kunnat jatkossa voi omistaa terveyspalveluja tuottavia yrityksiä.

Kauppa vahvistuu, mikäli Mikkelin kaupungin, Osuuskauppa Suur-Savon ja Essoten päättävät elimet sen tahoillaan siunaavat. Etelä-Savon Työterveys Oy:n on määrä aloittaa uudessa omistuksessa syyskuun alussa.

Suur-Savo omistaa jatkossa Etelä-Savon Työterveys Oy:stä 51 prosenttia ja Essote 49 prosenttia. Kauppahinnasta Suur-Savo maksaa 1,32 miljoonaa euroa ja Essote 1,27 miljoonaa euroa.