29.06.

Myräkkä pysyy ulkona

Anna Sauli (vas.) pitää Pietarinpirttiä erittäin hyvänä kotina äideilleen Kaija Saulille.

Tunnelma Pietarinpirtin oleskeluhuoneessa oli maanantaina iltapäivästä rauhallinen. Joukko asukkaita katselee televisiota. Anna Sauli on tullut tapaamaan 97-vuotiasta äitiään Kaija Saulia.
– Äiti on asunut täällä kaksi vuotta, ja hän on viihtynyt erittäin hyvin, mikkeliläinen Anna Sauli sanoo.

Sauli ihmettelee puheita, joiden mukaan Pietarinpirtin toiminnassa olisi jotakin vikaa.
– Olemme hyvin tyytyväisiä. Tämä on hyvä koti äidille. Hänellä on oma huone ja riittävästi virikkeitä, hoivaa ja seuraa.

Sauli on harmissaan Pietarinpirtin saamasta kielteisestä julkisuudesta.
– Olen pahoillani työntekijöitten puolesta. Hoitoon se ei ole vaikuttanut, mutta varmasti tuntuu ikävältä. Puheet ongelmista voi jättää omaan arvoonsa.

Mylläkkä mikkeliläisen vanhusten palvelutalon Pietarinpirtin ympärillä on jatkunut viime syksystä. Mikkelin Vanhainkoti ry:n ylläpitämä palvelutalo on 55 vanhuksen koti ja 50 työntekijän työpaikka.

Kuohunnan taustalla ovat ristiriidat, jotka näyttävät aiheutuvan kahden, lyhyen aikaa Pietarinpirtin palveluksessa olleen sairaanhoitajan ja muun henkilöstön erilaisista linjauksista ja työskentelytavoista.

Sairaanhoitajat eivät enää työskentele Pietarinpirtissä. Toinen irtisanottiin ja toinen lähti itse. He ovat purkaneet tuntojaan viranomaisten ja julkisuuden kautta.

Sairaanhoitajat ilmoittivat aluehallintovirastoon (avi) potilasturvallisuuteen liittyvistä epäkohdista. Asiaa perkaavat parhaillaan avi sekä poliisi, jolla on käsissään työsuojeluun liittyvä rikosharkinta.

Mittavan julkisuuden lisäksi pahin seuraus on ollut, etteivät Essote ja Mikkelin kaupunki ole tutkinnan takia puoleen vuoteen ohjanneet uusia asiakkaita Pietarinpirttiin.

Pietarinpirtin väki on katsellut ensin ihmeissään, sitten suutuksissaan ja nyt surullisena ja voimattomana kohua, joka velloo heidän työpaikkansa ympärillä.

Henkilöstö on lukenut Länsi-Savosta ja Tehyn lehdestä useita juttuja, joista eivät ole tunnistaneet Pietarinpirttiä. Viimeinen pisara oli Länsi-Savon runsas kaksi viikkoa sitten julkaisema juttu, jossa jälleen nousivat esiin epäillyt epäkohdat.
– On surullista seurata, kun itse ei voi sanoa mitään. Nyt tuli fiilis, että myös meidän on aika sanoa, mitä me ajattelemme ja koemme, sanoo lähihoitaja Eerik Nordman.

Pietarinpirtin henkilöstö sanoo, että palvelutalon toiminta kestää hyvin tarkastelun. Voimavarat ovat kunnossa sekä henkilöstön että välineitten puolesta.
– Meillä on myös oma keittiö, joka tarjoaa asukkaillemme kotiruokaa, sanoo lähihoitaja Leila Partti.

Hoitajien mukaan työilmapiiri Pietarinpirtissä on rento ja asiallinen. Asukkaiden omaa tahtoa, tapoja ja tottumuksia kunnioitetaan ja he ovat tyytyväisiä asumiseensa ja hoitoon Pietarinpirtissä.
– Aloittaessani työt Pietarinpirtissä, kiinnitin heti huomioni henkilökunnan laajaan osaamistasoon, ja edistykselliseen hyvinvointiteknologiaan. Koulutusta suositaan paljon, sanoo vuodesta 2015 Pietarinpirtissä työskennellyt Nordman.

Tarkastusten yhteydessä tehdyt korjausehdotukset on pantu toimeen. Kulunvalvonta on korjattu viime syksynä, ja nyt ei vierailijakaan poistu ilman, että hoitaja käy avaamassa hänelle oven.
– Meillä on ollut parannettavaa, kuten on monella muuallakin, sanoo muutama vuosi sitten taloon tullut lähihoitaja Joonas Jäkälä.

Viranomainen vasta tutkii, mutta nykyajan kenttäoikeudessa tuomio on jo julistettu. Sosiaalinen media ja lehtien keskustelupalstat pursuavat tylyä tekstiä Pietarinpirttiä ja työntekijöitä kohtaan.
– Moni meistä ei enää rohkene sanoa, että on töissä Pietaripirtissä. Aiemmin olemme kaikki olleet ylpeitä työpaikastamme, sanoo lähihoitajien luottamusmies Sunsanna Parkkinen.

Parkkinen sanoo, että viime ajat ovat olleet henkilöstölle todella raskaita.
– Tuntuu että lehtiin voi kirjoittaa mitä roskaa tahansa, ja ihmiset vielä uskovat sen. Ketään ei kiinnosta, mitä täällä oikeasti tapahtuu.

Lähihoitaja Meeri Mustonen toivoo, että juttu saataisiin nopeasti päätökseen. Somessa ja julkisuudessa koko henkilöstö on leimattu työpaikkakiusaajiksi.
– Emme voi ottaa kantaa yksittäisten ihmisten välisiin ristiriitoihin, mutta meidän työntekijöiden mielestä Pietarinpirtissä ei kiusata ketään.

Talon parhaiten tuntevat lähihoitajat Leila Partti ja Eeva Arpiainen pidättelevät kyyneliä. Heidän mukaansa hoito on hyvää ja asukkaat tyytyväisiä. Työpaikkaansa ja työtovereihinsa he ovat kaikin puolin tyytyväisiä.
– Olen ollut täällä 30 vuotta ja aivan kauheasti olen työstä tykännyt, Mutta nyt tämä tilanne kyllä suorastaan itkettää, Arpiainen sanoo.

Arpiainen ja Partti sanovat, että myrskynkin keskellä kaikki tekevät parhaansa, jossa asukkailla olisi hyvä olla.
– Valtava pyöritys tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Kyse on vanhusten kodeista ja meidän elannostamme, he sanovat.

Pyörällä päästään on myös 2013 taloon harjoittelijaksi tullut lähihoitaja Emilia Kortelainen.
– Ei ollut tarkoitus jäädä, mutta viihdyin niin hyvin, että jäin. Nyt tilanne on ihan hirveä.

Avi päättää pian

Aluehallintoviraston (avi) sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä rauhoittelee Pietarinpirtin väkeä.
– Missään tapauksessa avi ei ole panemassa lappua Pietarinpirtin luukulle. Kyse on toiminnassa mahdollisesti ilmenneistä puutteita ja niiden korjaamisesta.

Syrjälä sanoo, ettei avin päätös valmistune vielä kesäkuun aikana.
– Voi mennä heinäkuulle, mutta tuskin kuitenkaan paljoa.

Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen sanoo, että Essote tekee omat ratkaisunsa avin päätöksen pohjalta,
– Kyse on yksityisestä, luvanvaraisesta toiminnasta ja näin ollen avi tekee päätökset tältä osin. Avin päätös ratkaisee, miten jatkamme yhteistyötä Pietarinpirtin kanssa. Nykyinen sopimus umpeutuu tämä vuoden lopussa.

Kaukonen vahvistaa Pietarinpirtin henkilöstön käsityksen siitä, että palaute hoitokodin palveluista on pääosin hyvää.
– Omaisten illassa ilmeni, että vanhukset ja omaiset ovat tyytyväisiä hoitoon.

Tapio Honkamaa

Kommentit

 1. Totuus esiin 07/10/2018 12:16

  Nyt sitten AVI huomautti Essotea Pietarinpirtin palvelutalon valvonnan puutteellisuudesta. No, tuskin mitään konkreettista tapahtuu vieläkään. Miten on mahdollista se, että edelleen tapahtuu näin paljon lääkepoikkeamia ja karkaamisia kin vielä. Muut palvelutalot ovat niin tiukassa valvonnassa, että yksikin lääkevirhe aiheuttaa tiukan tutkinnan. Voisikohan Essoten johto kommentoida?

 2. Hoitaja kentältä 13/01/2018 20:08

  Milloin AVI antanee lopullisen päätöksen Pietarinpirtistä? Kannattaisiko tehdä yllätystarkastus, voisi moni asia selvitä lopullisesti. Tämä talohan on ollut työsuojelun piirissä jo 2000-luvulta alkaen? Olisiko aika jo Essotenkin tunnustaa tosiasiat….

 3. oikeudenmukaisuuden kannattaja 09/11/2017 14:24

  Pietarinpirtti on ollut päättäjien suojeluksessa jo vuosikymmenet. Onneksi Avi nyt julkisti epäkohdat ja valvonta jatkuu. Vuosikausia jatkuneet epäselvyydet tulevat päivänvaloon, kaikki viranomaiset eivät onneksi peittele asioita.

 4. totuus 11/10/2017 17:30

  Miten Kaupunkilehti nyt kommentoi Pietarinpirtin tapausta kun Avin päätöksessä talolle annettiin useita määräyksiä ja huomautuksia epäkohdista..Kyse ei siis ollut kahden sairaanhoitajan erilaisista työskentelytavoista. Ja kyllä Avissa on näyttöä talossa harjoitetusta työpaikkakiusaamisesta, jo vuosia sitten. Mutta ei korppi korpin silmää noki.

 5. Raija Jokinen 06/07/2017 22:11

  Minulla on ystävä Pietarinpirtissä,käyn siellä kolmekertaa viikossa ja voin sanoa,
  kaikki pelaa hienosti.Siellä on tietokilpailuja,yhteislaulua,lettukestejä ym.joihin
  myös me voimme osallistua.Olen ollut muutamassa omaisten illassa,joissa on
  25-30 läheistä yksikään ei ole valittanut mistään.Miten voi kaksi hoitajaa saada
  tälläisen mylläkän aikaan ja Länsi-Savo kirjoittaa suurin otsikoin,että kaikki on
  pielessä.Tämä tuntuu ajojahdilta,kun jonkun kemiat ei pelaa.Talosta ei voi karata,
  koska hoitajat avaa oven minullekin.Toivon,että samalla tutkittais myös muut pal-
  vetalot.Voimia Pietarinpirtin henkilökunnalle meitä tukijoita kyllä on.Tästä aion vielä kirjoittaa yleisöosastolla.

  • lukutaitoinen 08/07/2017 15:01

   Kannattaa sisäistää lukemansa. Kyllä kyse on viranomaisten tutkinnasta, Avi ja Essote eivät tee tarkastuspöytäkirjoja kahden sairaanhoitajan puheiden perusteella. Oliko hyväksyttyä lähes 40 muistisairaan karkaaminen ennen ovien kulunvalvontaa ja lukuisat lääkevirheet. Kyllä Pietarinpirtin johto on itse soppansa keittänyt. Kaupunkilehden jutussa ei juuri faktoista kirjoitettu.

 6. tompa 03/07/2017 18:05

  Onhan minäkin hieman ihmeissään siitä mitä Pietarinpirtissä oikein tapahtuu. Mutta luulisi että kaikki virheet olisi nyt korjattu ellei niitä ollaan parhaimmillaan korjaamassa, esimerkiksi kulunvalvontajärjestelmä pistettiin uusiksi varmasti senkin takia etteivät muistisairaat ihmiset enää karkaisi Pietarinpirtistä.

 7. sari sairaanhoitaja 30/06/2017 09:11

  Onhan se hienoa, että lakia noudattavat sairaanhoitajat ovatkin nyt syyllisiä talon ahdinkoon. Tämä porukka ei osaa edes hävetä. Jokainen näki ja tiesi talon työpaikkakiusaamisen Onneksi oikeudessa totuus tulee esille.

 8. Nimetön 29/06/2017 21:50

  Vihdoinkin fiksua tekstiä. Hatunnosto Pietarinpirtin hoitajille, he tekevät hyvää ja arvokasta työtä.

 9. PyhäPietari 29/06/2017 17:07

  Hyvä että asia tulee esiin myös näinpäin. Voisihan sitä katsastella vähän näiden kahden hoitajan intressejäkin.
  Miksi esim takana on kymmenittäin työpaikkoja,?

  • Totinen hoitsja 30/06/2017 09:51

   Pietarinpirtti tekee kaikkensa vääristääkseen tosiasiat. Ehkäpä Kaupunkilehti voisi lukaista läpi Essoten ja Avin pöytäkirjat; 38 karkaamista ja lukuisat lääkevirheet ovat ja pysyvät. Js julkisivu kiiltää.

   • lukutaitoinen 05/07/2017 19:57

    Hieno juttu ilman faktoja. Vai on lehtijutut roskaa. Eipä tiedä Pirtin väki vieläkään missä mennään. Oli varmaan kiva salata karkaamiset ja onhan talosta vieläkin karannut asukkaita. Että sellainen h-y-v-i-n-v-o-i-n-t-i-teknologia. Meniköhän oikein?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.