29.06.

Mikkeliläiset pitävät hormit kunnossa

Nuohoojat Juha Kilkki (vas.) ja Ari Kaukonen tekivät tavanomaisen hormin ja piipun nuohouksen mikkeliläiseen omakotitaloon Lähemäellä maanantaina.

Kesä on Mikkelin Nuohoustoimessa työskentelevän Juha Kilkin mukaan hyvä ajankohta tilata mökeille tai kesäasunnoille nuohooja, sillä nuohous täytyy suorittaa loma-asunnon pääasiallisena käyttöaikana.

Kilkki kertoo, että loma-asuntojen hormit ja tulisijat täytyy nuohota vähintään kolmen vuoden välein.
– Lain mukaan kesäkäytössä olevassa mökissä kolme vuotta riittää. Jos asunto on ympärivuotisessa käytössä, täytyy nuohous tehdä kerran vuodessa.

Nuohouksella poistetaan savuhormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte, jotka poistamattomana voivat aiheuttaa nokipalovaaran.
-Nokipalossa savuhormi voi haljeta ja aiheuttaa tulipalon. Nuohoamatta jättäminen vaikuttaa myös uunien vetoon. Pahasti tukkoon päässeen hormin nuohous tulee asiakkaalle kalliimmaksi, sillä sen puhdistaminen vaatii nuohoojalta enemmän aikaa ja työtä.

Liki 15 vuotta alalla työskennelleen Kilkin mukaan mikkeliläiset huolehtivat pääsääntöisesti hyvin kiinteistöjensä nuohouksista.
– Kokonaiskuvassa mikkeliläiset huolehtivat kiinteistöjensä nuohouksesta todella hyvin, mutta tietysti tulee vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi kesämökin nuohous on unohtunut. En usko, että monikaan jättää laiskuuttaan tilaamatta nuohouksen.

Kilkki muistuttaa, että kiinteistön tulisijat ja hormit voi puhdistaa säännöllisesti myös itse.
-Missään ei ole kielletty itse nuohoamista. Omatoimisesta nuohouksesta ole haittaa, kunhan muistaa pitää huolen työturvallisuudesta varsinkin katoilla liikuttaessa, mutta vähintään kerran kolmessa vuodessa loma-asunnolle pitää tilata ammattitaitoinen nuohooja.

Nuohooja tarkastaa varsinaisen työn ohella myös rakenteen kunnon.
-Katsomme, että kaikki on hormissa, piipussa ja tulisijassa kunnossa. Käymme läpi myös piippujen sadehattujen, palotikkaiden ja muiden turvavarusteiden kunnon.

Kilkki painottaa, että myös muuhun paloturvallisuuteen täytyy kiinnittää huomiota.
– Palohälyttimiä täytyy olla kiinteistössä riittävän paljon ja niiden toimivuus on syytä tarkastaa säännöllisin väliajoin. Tulisijan tuhkille tulisi olla kannellinen palamaton astia.

Mikkelin nuohoojat toimivat piireissä. Oman alueesi nuohouspiirin voi tarkistaa Etelä-Savon Pelastuslaitoksen sivuilta.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.